VRH


Nazaj na SODELAVCI

CENIK (pdf*) ali
NAROČILNICA (v calcu**)

* za vpogled rabite imeti nameščen ACROBAT RIDER ali FOXIT RIDER. Oba programa lahko brezplačno namestite s spleta.
** za vpogled rabite imeti nameščen OPENOFFICE, ki ga lahko brezplačno namestite s spleta. Za namestitev kliknite tukaj.


Nazaj na KATALOG KNJIG IN PRODUKTOV

Ovitek:


Naslov:

SLADKI IZBOR

Število strani :
Format:

112
A5



Avtorica:

BARBARA JERAN



Del besedila knjige:


Kazalo

TORTE 3

BOEMSKA TORTA 4

JAPONSKI VETER 5

BRUC TORTA 6

SKUTINA TORTA Z BELO ČOKOLADO 7

DOBOŠ TORTA 8

PARFE TORTA 9

TETINA TORTA 10

ZAGREBŠKA TORTA 12

SMRTONOSNA ČOKOLADNA TORTA 13

DUNAJSKA TORTA 14

ČRNA TORTA 15

ARABIJA TORTA 16

ČOKOLADNO KOKOSOVA TORTA 17

ČOKOLADNA TORTA Z JAGODAMI 18

KILLER TORTA 19

BRAŠKA TORTA 20

LAHKA OREHOVA TORTA 21

SADNA TORTA 22

VIŠNJEVA TORTA 23

LEŠNIKOVA TORTA Z VIŠNJAMI 24

PITE 25

KUŠTRAVA PITA 26

MEDENA PITA 27

ČOKOLADNA PITA 28

KOKOSOVA PITA 29

OGURTOVA PITA 30

PITA Z OREHI 31

JABOLČNA PITA 32

NENAVADNA JABOLČNA PITA 33

JABOLČNA PITA MALO DRUGAČE 34

PITA S SKUTO 35

PITA Z OREHI IN ČOKOLADO 36

PITA Z JABOLKI IN MARELIČNO MARMELADO 37

PITA S PIŠKOTI 38

ARELIČNA PITA 39

SKUTINA PITA Z MALINAMI 40

PITA IZ PŠENIČNEGA ZDROBA 41

TETINA PITA 42

VROČA SADNA PITA 43

BELA PITA 44

PITA S HRUŠKAMI 45

PIŠKOTI 47

ČOKOLADNI PIŠKOTI 48

PIŠKOTI Z LEŠNIKI IN ČOKOLADO 48

INGVERJEVI PIŠKOTI 49

SMETANOVI PIŠKOTI 50

VANILJEVI ROGLJIČKI 51

HAVAJSKE VRTNICE 52

CIMETOVE ZVEZDICE 53

CIMETOVE ZVEZDICE DRUGAČE 54

PIŠKOTI Z OVSENIMI KOSMIČI 55

LONDONERJI 56

KOKOSOVI PIŠKOTI 57

LEŠNIKOVI ALI KOKOSOVI TRIKOTNIKI 58

GRAHAM PIŠKOTI 59

JABOLČNI SAKETINI 60

ČOKOLADNI PIŠKOTI 61

KORENČKOVI PIŠKOTI 62

POMARANČNI PIŠKOTI S ČOKOLADO 63

MEDENE PALIČICE Z OREHI 64

KAVNI PIŠKOTI 65

PIKANTNI KOKOSOVI POLJUBČKI 66

KOLAČI 67

BANANA KOCKE 68

ČOKOLADNE KOCKE S SIROM MASCARPONE 69

RUMOVI POLMESECI 70

KOLAČ S KAKAVOM 71

ČOKOLADNO PECIVO 72

ČOKOLADNI POSLADEK S KARAMELO IN ARAŠIDI 73

DUNAJSKI VALOVI 74

POMARANČNI KOLAČ 75

KOCKE S KAVO 76

SADNE KOCKE 77

BAKLAVA RULADA 78

URMAŠICE 79

MAČJE OČI 80

VANILJINA BAJADERA 81

BELI POSLADEK 82

OBRNJENI KOLAČ 83

KOLAČ RAFAELO 84

PISANI KOLAČ 85

LEDENO NEBO 86

TIRAMISU 87

MAFINI 88

JABOLČNI MAFINI 89

HUDIČEVO DOBRI ČOKOLADNI MAFINI 90

MAFINI Z VANILJO 91

ČOKO-BANANA MAFINI 92

»DOMAČICA« MAFINI 93

NUTELLA MAFINI 94

MAFINI S SUHIM SADJEM 95

BOROVNIČEVI MAFINI 96

KOKOSOVI MAFINI 97

SACHER MAFINI 98

MAFINI Z BELO ČOKOLADO IN ANANASOM 99

»JAGODE IN ČOKOLADA« MAFINI 100

SNICKERS MAFINI 101

MAFINI Z BELO ČOKOLADO 102

MAFINI Z MALINAMI 103

MAFINI Z ČOKOLADO IN S SUHIMI MARELICAMI 104

MAFINI S KOKOSOM IN VIŠNJAMI 105

MAFINI Z ROZINAMI 106

OREHOVI MAFINI Z LEŠNIKI 107

OREHOVI MAFINI 108




TORTE





BOEMSKA TORTA

(Ø28 ali pekač 20×30)


SESTAVINE IN PRIPRAVA:

Biskvit:

3× 5 beljakov

100 g sladkorja

100 g mletih prepraženih lešnikov (mandljev)

1 žica krušnih drobtin

Beljake stepemo v sneg. Med stepanjem dodamo sladkor, mlete prepražene lešnike (mandlje) in krušne drobtine.

Vsak biskvit pečemo posebej 40-50 minut pri temperaturi 150°C.


Krema 1:

9 rumenjakov

250 g sladkorja

200 g čokolade v prahu

250 g masla

Rumenjake in sladkor kuhamo nad paro. V skuhano zmes dodamo čokolado v prahu.

Penasto vmešamo maslo in ga dodamo v ohlajeno zmes.


Krema 2:

600 ml mleka

6 rumenjakov

4 žlice sladkorja

4-5 žlic moke

250 g masla



V mleko dodamo rumenjake, sladkor in moko. Kuhamo nekaj minut in med kuhanjem neprestano mešamo. Ko se krema ohladi, dodamo stepeno maslo.

POSTOPEK:

Vsak biskvit poškropimo z rumom.

Na prvi biskvit nanesemo prvo kremo in nanjo še drugo kremo. Postopek ponovimo, dokler ne porabimo vseh sestavim.

Ko je torta zložena, posujemo z mletimi lešniki (mandlji).

JAPONSKI VETER

(pekač 20×30)


SESTAVINE IN PRIPRAVA:

Biskvit:

12 beljakov
510 g sladkorja
1 žlica kisa
limonin sok (pol limone)

Beljake in sladkor stepamo tako dolgo, da se sladkor raztopi. Dodamo kis in limonin sok.

Zmes razdelimo na tri enake dele. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj razmažemo biskvitno zmes.

Pečemo najmanj 45 minut pri temperaturi 50°C.


Krema:

12 rumenjakov

3 žlice sladkorja

3 žlice moke

4-5 dl mleka

250 g masla

2 žlici sladkorja v prahu

250 g mletih orehov


7 rumenjakov, sladkor, moko in mleko kuhamo nad paro, dokler se ne zgosti.

Posebej stepamo maslo in sladkor v prahu. Postopoma dodajamo preostalih 5 rumenjakov in mlete orehe. Združimo z ohlajeno kuhano kremo.


POSTOPEK:

Na ohlajene biskvite nanesemo kremo in zložimo torto. Z vseh strani jo premažemo stepeno sladko smetano. Okrasimo po želji.

BRUC TORTA

(Ø28)


SESTAVINE IN PRIPRAVA:

Biskvit:

10 beljakov

10 žlic sladkorja

300 g mletih orehov

Beljake stepemo v trd sneg. Postopoma dodajamo sladkor in orehe.

Zmes razdelimo na dva enaka dela.

Vsak del posebej pečemo 15 minut pri temperaturi 200°C.

*pečene biskvite vzdolžno prerežemo, da dobimo 4 biskvite.

Karamela:

4 žlice sladkorja

10 žlic vode

V vodi raztopimo sladkor in kuhamo, dokler se ne malo ne zgosti.

Krema:

10 rumenjakov
12 žlic sladkorja
4 žlice črne kave
250 g masla (ali margarine)

Rumenjake in sladkor penasto vmešamo. Dodamo kavo. Posebej stepamo maslo in ga dodamo v zgornjo zmes.

Glazura:

3 žlice mleka

3 žlice sladkorja

200 g masla (ali margarine)

300 g čokolade za kuhanje

Čokolado nalomimo in jo stopimo skupaj z mlekom, sladkorjem in maslom.

POSTOPEK:

Torto sestavimo po sledečem vrstnem redu: prvi biskvit prelijemo s karamelo, dodamo čokoladno glazuro in nanesemo kremo. Postopek ponovimo do porabe vseh sestavin.

Torto prelijemo s preostankom še tople čokoladne glazure.

SKUTINA TORTA Z BELO ČOKOLADO

(Ø24)


SESTAVINE IN PRIPRAVA:

100 g otroških piškotov (ali Petit beurre)

70 g masla

300 g bele čokolade

250 g skute

0,25 l sladke smetane

250 g sira Mascarpone


PRIPRAVA:

Piškote zdrobimo in dodamo stopljeno maslo. Z zmesjo obložimo nameščen pekač in ohladimo v hladilniku.

Belo čokolado nalomimo in stopimo nad vodno paro.

Ko se čokolada ohladi, dodamo stepeno sladko smetano, skuto in sir Mascarpone. Z zmesjo prekrijemo piškotno dno in postavimo v hladilnik za najmanj tri ure.


Po želji okrasimo s sadjem ali marmelado.





DOBOŠ TORTA

(Ø25)


SESTAVINE IN PRIPRAVA:

Biskvit:

6 jajc

180 g sladkorja

180 g moke

Rumenjake in sladkor penasto vmešamo. Dodamo moko. Naredimo sneg iz beljakov in ga počasi vmešamo v med ostale sestavine.

Testo razdelimo na 6 enakih delov. Na namaščenem pekaču spečemo 6 okroglih listov (Ø25). Biskvit pečemo 15 minut pri temperaturi 185°C.


Krema:

4 jajca

250 g sladkorja

1 vaniljin sladkor

100 g čokolade za kuhanje

250 g masla

Cela jajca, sladkor in raztopljeno čokolado kuhamo nad paro in neprestano mešamo. Ko se sestavine povežejo, odstavimo z ognja. V ohlajeno kremo dodamo penasto vmešano maslo.

Karamelni preliv:

200 g sladkorja

200 g masla

2 žlici limoninega soka

6 žlic vode

V ponvi z debelejšim dnom, na majhnem ognju, med neprestanim mešanjem, prepražimo sladkor, dokler ta ne postane svetlo rjav. Odstavimo z ognja, dodamo maslo in limonin sok ter vodo. Nadaljujemo s kuhanjem na majhnem ognju in mešamo, dokler se karamela ne raztopi.

Enega izmed biskvitnih listov prelijemo z vročim karamelnim prelivom. Pustimo, da se malo ohladi, vendar pa se karamela ne sme strditi. Še mehko razrežemo na rezine, ki jih bomo za dekoracijo položili na torto. *za lažje rezanje karamele premažemo nož z oljem ali pa ga potegnemo skozi narezano limono.

Ohlajene liste testa premažemo s kremo in zlagamo enega na drugega. Celo torto nato premažemo s kremo.

PARFE TORTA

(Ø28)


SESTAVINE:

250 g masla

7 jajc

250 g čokolade (navadne ali za kuhanje)

200 g sladkorja v prahu

400 g piškotov – Savoiardi

2 vrečki Šlag pene (ali navadna sladka smetana)

2 žlici ruma


POSTOPEK:


Od masla vzamemo 1 žlico in skupaj z njim raztopimo čokolado ter pustimo, da se ohladi.

Ločimo rumenjake od beljakov in beljake stepemo v sneg.

Penasto vmešamo maslo in sladkor ter dodajamo rumenjake. Dodamo ohlajeno raztopljeno čokolado in na koncu počasi vmešamo še sneg iz beljakov.

Pripravimo pekač za torto. Okoli obroča z notranje strani zložimo piškote tako, da stojijo navpično (stali bodo le, če bomo odrezali vrhove piškotov).

Dno pekača prekrijemo s piškoti, namočenimi v kavi z rumom. Čez piškote nanesemo kremo. Postopek ponovimo do porabe sestavin. Vrh torte premažemo s smetano.

Torto pustimo čez noč v hladilniku, da se ohladi. Ohlajeni torti odstranimo obroč in postrežemo.


TETINA TORTA

(Ø28)


SESTAVINE IN PRIPRAVA:


Biskvit z orehi:

13 žlic sladkorja

13 žlic moke

13 žlic olja

pecilni prašek

5 jajc (beljaki posebej)

prgišče nasekljanih orehov

Sladkor in rumenjake penasto vmešamo. Dodamo olje, moko, v katero smo dodali pecilni prašek in nasekljane orehe. Na koncu v zmes rahlo vmešamo sneg iz beljakov.

Pečemo 40 do 50 minut pri temperaturi od 100 do 150°C.


Čokoladni biskvit:

13 žlic sladkorja

13 žlic moke

13 žlic olja

pecilni prašek

5 jajc (beljaki posebej)

100 g čokolade v prahu (ali naribane)

Sladkor in rumenjake penasto vmešamo. Dodamo olje, moko, v katero smo dodali pecilni prašek in čokolado. Na koncu v zmes rahlo vmešamo sneg iz beljakov.

Pečemo 40 do 50 minut pri temperaturi od 100 do 150C.


Beljakov biskvit:

4 beljaki

4 žlice sladkorja

orehi po želji (popraženi)

malo limoninega soka

Beljake stepemo v sneg. Med stepanjem dodamo sladkor, orehe in limonin sok.

Pečemo 40 do 50 minut pri temperaturi od 100 do 150°C.


Vsakega od pečenih biskvitov premažemo z marelično marmelado.



Krema:


5 rumenjakov

5 žlic sladkorja

vaniljin sladkor

3 žlice Gustina

pol litra mleka

200 g raztopljene čokolade

250 g masla

Rumenjake, sladkor, vaniljin sladkor in Gustin skuhamo v mleku. V skuhano kremo dodamo raztopljeno čokolado.

Ko se krema ohladi, dodamo predhodno stepeno maslo.


POSTOPEK:

Zložimo torto: čokoladni biskvit premažemo z marelično marmelado, naj damo kremo, sledi beljakov biskvit, marmelada, krema. Nazadnje položimo na kremo biskvit z orehi in ostanek kreme.

Torto okrasimo s sladko smetano.


ZAGREBŠKA TORTA

(Ø28)


SESTAVINE IN PRIPRAVA:

Biskvit:

9 jajc

180 g masla

160 g čokolade za kuhanje

180 g sladkorja

180 g mletih orehov

20 g krušnih drobtin

0,5 dl ruma

Nad paro raztopimo čokolado, dodamo maslo in sladkor ter mešamo, dokler se vse ne stopi. Drobtine namočimo v rumu.

V zmes s čokolado postopoma dodajamo rumenjake, orehe in drobtine (namočene v rumu).

Beljake stepemo v trd sneg in ga počasi vmešamo v testo.

*testo pečemo v 4 tankih plasteh, vsako posebej, 15 minut pri temperaturi 180-200°C.

Krema:

5 jajc

20 g moke

180 g sladkorja

1 vaniljin sladkor

180 g masla

160 g čokolade za kuhanje

100 g mletih orehov (ali lešnikov)

Združimo jajca, sladkor, moko in vaniljin sladkor ter mešamo v vodni pari, dokler se ne zgosti. Kremo odstranimo iz vode in ohladimo.

Stepemo maslo in stopljeno čokolado vmešamo v ohlajeno kremo. Dodamo orehe.

Glazura:

100 g čokolade za kuhanje

2 žlici navadnega olja

Nad paro stopimo čokolado in olje.


POSTOPEK:

Vsako pečeno plast biskvita premažemo s kremo in zložimo torto. S preostankom kreme premažemo torto z vseh strani.

Torto prelijemo s čokoladno glazuro.



Nadaljevanje je v papirnati knjigi.




NAZAJ NA VRH STRANI