KAKO GOSPODARITI S SEBOJ – Emile Coue

Naslovnica Knjige Emile Coue - Kako Gospodariti S Seboj
Naslovnica Knjige Emile Coue - Kako Gospodariti S Seboj
Naslov: KAKO GOSPODARITI S SEBOJ
Avtor: Emile Coue
Število strani : 130
Format: A5
Vezava: Trda
ISBN: 978-961-246-158-4
Vezava: Broširana
ISBN: 978-961-246-157-7
       

Predstavitev

Del besedila knjige:

KAZALO

· UVOD …………………………..………………………….

· ZAVESTNO IN NEZAVEDNO …………………………..

· VOLJA IN MIŠLJENJE ………………………………….

· SUGESTIJA IN AVTOSUGESTIJA …………………….

· UPORABA AVTOSUGESTIJE ………………………….

· KAKO NEKOGA NAUČITI, DA UPORABLJA AVTOSUGESTIJO? ……………………………………………...

· KAKO JE TREBA UPORABLJATI ZAVESTNO AVTOSUGESTIJO? …………………………………...…………

· PREDNOST TE METODE …………………………. ……

· KAKO DELUJE SUGESTIJA …………………………….

· UPORABA SUGESTIJE V ZDRAVLJENJU DUŠNIH IN PRIROJENIH ALI PRIDOBLJENIH POMANJKLJIVOSTI ZNAČAJA ……………………………………………

· NEKAJ PRIMEROV OZDRAVITVE …………………….

· KAJ VSE DOSEŽEMO Z AVTOSUGESTIJO …………...

· ODLOMKI IZ PISEM NASLOVLJENIH NA ÉMILA C. ..

· MISLI IN PRAVILA ÉMILA COUÉJA ………………….

· NASVETI IN SPOROČILA VSEM TISTIM, KI ŽELIJO SPREJETI TO METODO ………………………….. .……

· IZVOD IZ SEANS ÉMILA COUÉJA ………………….....

· DEL PREDAVANJA ÉMILA COUÉJA ………………….

· VPRAŠANJA IN ODGOVORI S SEANS É. COUÉJA ….

· ČUDEŽ, KI SE NAHAJA V NAS SAMIH……………...…

· VZGOJA ……………………………………………….….

· DELO IN ŽIVLJENJE ÉMILA COUÉJA ………………...

UVOD

‘‘Ne premika nas volja,

ampak mišljenje!''

Sugestija je moč miselne terapije in se premalo uporablja, čeprav je stara prav toliko kot samo človeštvo. Močna avtosugestija podžge telo in vspodbuja instinktivni um. Ta moč je orodje, ki nam je dano z našim rojstvom. Avtosugestija lahko da najboljše rezultate, lahko pa ima tudi najslabše posledice. To moč bi moral v sebi spoznati prav vsakdo, še posebno je potrebna zdravnikom, vzgojiteljem in staršem. Ko se jo človek nauči uporabljati, ima možnost, da zavestno izzove dobre sugestije pri bolniku, kajti pozitivne misli pomagajo bolnikom tako fizično kot psihično in jim ob tem dajejo trdno moralno podporo.

ZAVESTNO IN NEZAVEDNO

Če hočemo spoznati smisel sugestije ali avtosugestije, moramo vedeti, da obstajata v nas dve bitji, povsem ločeni eno od drugega. Obe bitji sta pametni eno predstavlja zavest, drugo pa naše nezavedno bitje. To je tudi razlog za obstanek nezavednega v nas samih, ki najpogosteje ostane neopazno. Nezavednega se bomo lahko zavedli, če pozorno razložimo nekaj naslednjih primerov:

Mesečnik ponoči vstane, se obleče ali pa neoblečen odide iz svoje sobe, se spusti po stopnicah, gre čez vse hodnike in, ko konča neko določeno nalogo, se vrne v svojo sobo ter ponovno leže v posteljo. Zjutraj je zelo začuden, ko vidi, da je neko delo, ki je ostalo prejšnji dan nedokončano, sedaj že opravljeno. Kateremu vplivu je podleglo telo te osebe? Ali ni to ravno nezavedno v nas samih?

Na žalost lahko opazujemo tudi alkoholike, ki se nahajajo v popolni vinjenosti. Če je človek povsem opit in je v stanju besa, pograbi kakršnokoli orožje (nož, kladivo ali sekiro) in besno udarja po osebah okoli sebe, ki se nahajajo v bližini opite osebe. Ko dogodek mine in se človek ozavesti, z grozo opazuje razdejanje okoli sebe in nikakor ne more dojeti, da je to storil on sam. Ali ni tudi tukaj prisotno nezavedno bitje?

Če primerjamo zavestno in nezavedno, bomo ugotovili, da ima zavest včasih zelo slab spomin, medtem ko nezavesten spomin beleži (čeprav se mi tega ne spominjamo), celo najmanjše dogodke in nepomembna dejanja iz našega življenja. Nezavedno bitje lahko sprejema sugestijo, če pa upravlja delovanje naših organov s posredovanjem možganov, je ob tem opažen pojav, ki je videti povsem nemogoč: če naše nezavedno verjame, da eden od organov deluje dobro ali slabo, imamo dober ali slab občutek o našem zdravju in tako se tudi počutimo. Nezavedno bitje upravlja z raznimi funkcijami v organizmu, upravlja celo z vsemi našimi delovanji ne glede na to, kakšna so. To naše nezavedno imenujemo mišljenje. Naše nezavedno deluje z vsemi postopki, celo proti naši lastni volji, kadar je v nesoglasju z njo.

VOLJA IN MIŠLJENJE

Če odpremo slovar in poiščemo smisel besede volja, naletimo na naslednjo razlago: Volja je sposobnost, da se svobodno odločimo za največjo možno aktivnost in ustvarjalnost našega delovanja. To definicijo sprejemamo kot povsem točno. Ta volja, na katero smo tako ponosni, kot da je naša lastnina, vedno beži pred našim mišljenjem. To je absolutno pravilo, ki ne trpi nobene izjeme.

Ne boste verjeli, če trdim, da je to prava resnica. Če se želite prepričati, poglejte okoli sebe in se potrudite dojeti to, kar resnično vidite. Ta hip boste dojeli, da vam ne podajam neke imaginarne teorije, ampak že odraz obstoječega.

Predstavljajte si, da postavimo na zemljo desko, dolgo en meter in široko petindvajset centimetrov. Jasno, vsakdo gre lahko po tej deski z enega konca na drugega, ne da bi pri hoji stopil z nje. Sedaj bomo to desko postavili na vrh cerkve. Kdo bi lahko v tem primeru naredil en sam korak? Ali bi lahko to storil kdorkoli izmed vas? Bi lahko storili korak ali dva, ne da bi drhteli? Kljub vsem naporom vaše volje bi zagotovo padli. Zakaj ne padete, ko je deska na tleh, in zakaj bi padli, če bi bila zelo visoko? Enostavno. V prvem primeru si zamislite, kako lahko je iti do konca deske, toda v drugem si predstavljate, da ne morete. Obrnite vso pozornost na to, toda zaman poskušate iti naprej, če mislite, da tega ne zmorete, ker ste ta hip absolutno nesposobni, da bi to tudi naredili. Če so delavci, ki pokrivajo streho, tega sposobni, to izhaja iz tega, ker oni vedo, da to lahko naredijo.

Vrtoglavica, ki jo dobimo že ob mislih na visoko postavljene deske, izhaja iz našega dojemanja, da bomo padli, in to postane resničnost kljub vsem naporom naše volje. Opazujmo osebo, ki jo muči nespečnost: če se ne bo silila, da zaspi, bo mirno zaspala na svojem ležišču. V primeru, da se zelo trudi, da bi zaspala, pa v to vloži veliko napora in bo le še bolj nervozna. Gotovo ste opazili, da v kolikor je vaša želja, spomniti se imena osebe, na katere ste pozabili, večja, toliko težje vam bo. V trenutku, ko pomislite: spomnil se bom, namesto pozabil sem, se boste spomnili imena brez kakršnegakoli napora.

Tisti, ki vozijo kolo, naj se spomnijo svojega začetka. Bali so se, da bodo padli, zato so se močno držali kolesa. Ko se je na poti pojavila kakšna ovira, celo majcen kamen, so se mu poskušali umakniti, toda v kolikor je bil napor, da bi se izognili oviri, večji, so zapeljali ravno na to oviro. Kakšno je stanje v tem primeru? Jaz ne bom padel, ampak tega ne morem preprečiti. Hočem se spomniti imena te osebe, toda ne morem. Hočem se izogniti oviri na poti, a se ne morem. Mišljenje je tisto, ki premaga celo našo voljo brez kakršnekoli izjeme.

Prepričajmo se, da vojskovodja, ki odločno vodi svojo vojsko, vodi svoje ljudi varno, medtem ko vzklik: Reši se, kdor se more! povzroči čisto zmedo in beg vojske na vse strani. Zakaj je tako? Zato ker so v prvem primeru vojaki menili, da je njihova dolžnost, da gredo naprej, v drugem pa, da bodo premagani in se morajo z begom rešiti smrti.

Panurgij je dobro vedel, kaj dela, ko je zaradi maščevanja trgovcu, s katerim je bil na ladji, od njega kupil najboljšo ovco in jo vrgel v morje. Vedel je, da bo šla cela čreda ovac za njo. Tako se je tudi zgodilo. In ljudje smo bolj ali manj podobni takšni čredi ovac, ko celo proti naši lastni volji brezmočno podpiramo zgled drugih, misleč, da nismo sposobni narediti drugače. To je le dejstvo, ki potrjuje ogromno moč mišljenja, ogromno moč nezavednega v borbi proti volji (ali zavesti).

Mnogo alkoholikov je, ki bi radi prenehali piti, vendar v tem ne uspejo, čeprav se jim pijača gnusi, ker so v to prisiljeni proti svoji volji. Podobno tej situaciji tudi nekateri zločinci storijo zločin proti svoji volji. Običajno odgovarjajo: Nisem se mogel zadržati, nekaj me je vleklo, nekaj, kar je bilo močnejše od mene.

Alkoholiki in zločinci govorijo resnico. Oni so prisiljeni v svoja dejanja, ker jim mišljenje dominira, da se ne zmorejo vzdržati. Mi, ki smo tako ponosni na svojo voljo, ki verjamemo, da vse, kar delamo, delamo svobodno, nismo nič drugega kot lutke na vrvici, ki jih vodi naše mišljenje. Lutke prenehamo biti šele takrat, ko se naučimo kontrolirati svoje misli ali svoje mišljenje.

SUGESTIJA IN AVTOSUGESTIJA

Vse, kar smo do sedaj povedali o mišljenju, se lahko primerja z deročo vodo, ki nese nemočnega neplavalca. Tisti, ki je zaradi nepozornosti padel v deročo vodo, se ne more prebiti do obale celo pri svoji najboljši volji. Videti je, da se ta deroča voda ne da ukrotiti. Če ste sposobni, jo boste ukrotili in njeno moč spremenili v nekaj koristnega.

Podal vam bom še en primer, primer o divjem konju brez uzd in stremen. Takšnega konja ne bo jezdil nihče, razen tistega, ki bo dovolil, da ga konj nosi po svoji volji. Takšna ježa se največkrat konča v jarku. Naj da jezdec uzde konju in vlogi se bosta zamenjali. Konj ne bo več šel, kamor hoče on, ampak ga bo jezdec vodil po svoji volji.

Sedaj ko smo spoznali veliko moč nezavednega pravzaprav mišljenja, vam želim pokazati, da se da mišljenje ravno tako ukrotiti kakor divja reka in divji konj. Preden bomo nadaljevali z nadaljnjo razlago, moramo točno opredeliti ta dva pomena, ki ju tako pogosto uporabljamo. To sta sugestija in avtosugestija.

Sugestijo bi lahko takole razložili: to je dejanje, s pomočjo katerega napeljemo neko misel v zavest neke osebe. Ali sugestija resnično obstaja? Sugestija sama zase ne more obstajati, lahko pa obstaja ob pogoju, da se spremeni v avtosugestijo pri osebi, kateri je namenjena.

Avtosugestijo bi razložili takole: to je dejanje, s pomočjo katerega sami sebe prepričamo ali sami sebi damo neko misel. Vi lahko nekomu drugemu daste neko misel, toda če nezavedno bitje te osebe ne sprejme te misli, da bi jo spremenilo v avtosugestijo, podana misel ne more imeti nikakršnega učinka. Včasih se mi je dogajalo, da sem poskušal drugim plahim osebam podati neko miselno sugestijo in pri tem nisem uspel. Razlog je bil v tem, da je nezavedno bitje teh oseb zavrnilo podano misel, a je ni spremenilo v avtosugestijo.

UPORABA AVTOSUGESTIJE

Znova se bom vrnil k prejšnji razlagi, da svojo domišljijo lahko ukrotimo in upravljamo z njo, kakor ukrotimo deročo vodo in divjega konja. Zato moramo vedeti, da je to možno (čeprav se tega mnogokrat niti ne zavedamo) in da poznamo pravo metodo. Metoda je zelo enostavna. Že od rojstva jo nevede vsakodnevno povsem nezavedno uporabljamo. Tako se mnogokrat dela slabo in brez pravega uspeha.

V vsakodnevnem življenju je uporaba sugestije nezavedna. Da bi pridobili dobre rezultate in da bi se naše želje izpolnile, mora biti naša sugestija zavestna. Ta postopek poteka takole: najprej je treba dobro določiti predmet avtosugestije in zatem pri sebi to večkrat ponoviti, ne misleč na nič drugega kot na: vse prihaja in odhaja. To bo ali pa ne bo; itd. Če naše nezavedno sprejme sugestijo in podana misel preide v avtosugestijo, bomo opazili, da so se začele naše želje izpolnjevati. To je vpliv misli na psihično in fizično bitje človeka.

Če prepričate sebe, da lahko nekaj zagotovo storite, boste v tem tudi uspeli ne glede na težavnosti. In obratno: če boste dovolili, da nečesa ne morete narediti, čeprav je to zelo enostavno, tega verjetno ne boste uspeli izpeljati za vas te krtine postanejo gore, preko katerih se ne morete povzpeti. Takšni primeri so nevrotične osebe, ki menijo, da niso sposobne niti najmanjšega napora in ne morejo narediti niti par korakov, ne da bi ob tem občutile veliko utrujenost. Ko se takšne osebe poskušajo osvoboditi depresije, še bolj tonejo vanjo, kakor človek, ujet v živi pesek.

So osebe, ki si vnaprej določijo, da jih bo tega in tega dne pod temi in temi pogoji bolela glava. In resnično jih tistega dne boli glava. Te osebe so same sebi sprožile glavobol, na isti način pa drugi sebe zdravijo z avtosugestijo. Za razliko od tega je dovolj, če pomislimo, da bolečina ponehuje, in počasi občutimo, kako se zmanjšuje. Tako bo tudi, če kdo misli, da trpi, in takoj bo začel trpeti.

Če je večina ljudi psihično in fizično bolna, je to zato, ker je sprejela idejo, da je bolna. Paralizirani ljudje brez vsake poškodbe so si le domišljali, da so paralizirani, in ravno pri njih se dogajajo čudežne ozdravitve. Ljudje so srečni ali nesrečni le toliko, kolikor so se poistovetili s srečo ali nesrečo. Če dve osebi živita v povsem enakih okoliščinah, je lahko ena povsem srečna, druga pa je zelo nesrečna. Nervoza, jecljanje, kleptomanija, nekatere oblike paraliziranosti, itd. so kot vpliv nezavednega na naše telo in duha. Kajti naše nezavedno bitje je lahko izvor mnogih bolečin in ravno tako lahko povzroči ozdravitev psihičnih in fizičnih težav. Nezavedno ne le da izniči bolečino, ki jo je povzročilo, ampak lahko tudi ozdravi bolezni v nas samih.

Pojdite v izolirano sobo, se udobno usedite, zaprite oči, da bi preprečili nemir uma, in nekaj časa ponavljajte: To in to mineva...; To in to prihaja...; Če vaše nezavedno bitje sprejme ponavljane misli, se boste začudili, ko boste spoznali, da se je zgodilo ravno tisto, kar ste si zamislili. Vedeti moramo, da predmet sugestije obstaja že v nas samih, le da mi o tem nismo nič vedeli. Tega se zavedamo le na osnovi vpliva, ki deluje na nas. Pri uporabi avtosugestije mora biti volja ali zavest izključena. To opozorilo je zelo pomembno, ker če volja ni usklajena z mišljenjem, recimo, če pomislimo: Jaz hočem, da bo to in to, bi naša domišljija to dojela kot: Ti to hočeš, toda to se ne bo zgodilo, in ne le da ne dosežemo želenega učinka, ampak se zgodi ravno nasprotno. To opozorilo je zelo pomembno in tudi vidimo, zakaj navkljub vloženemu trudu pri zdravljenju psihičnih obolenj ni bilo uspeha. Potrebno je obvladati mišljenje. Iz mnogih izkušenj, pri katerih sem sam sodeloval, sem si v dvajsetih letih dela pridobil sledeča spoznanja, ki vam jih podajam kot pravila:

1. Kadar je volja v nasprotju z mišljenjem, vedno brez izjeme zmaga mišljenje.

2. V nesoglasju volje in mišljenja je moč mišljenja enaka kvadratu volje.

3. Ko je volja v soglasju z mišljenjem, se leti ne seštevata ampak množita.

Z mišljenjem se lahko upravlja.

Kakor nam kaže te misli, ne bi bilo potrebno, da bi bil kdorkoli kadarkoli bolan. To je resnica. Avtosugestija lahko obvlada vsako bolezen skoraj brez izjeme, pa naj se sliši ta moja trditev še tako neverjetna. Jaz ne rečem: Ona vedno zmaga, ampak: Ona lahko zmaga, kar pa ni isto. Da bi se avtosugestija lahko uporabljala zavestno, se je tega treba naučiti. Podobno je, ko se učimo brati ali pisati in podobno, ko se učimo igrati na kakšen inštrument.

Avtosugestija je dar, ki ga nosimo s seboj že od rojstva in s katerim se poigravamo celo življenje. Lahko nam pomaga ali nas zavrne, odvisno, ali jo uporabljamo ali ne. O njej lahko rečete, kot je Ezop rekel o jeziku: To je najboljša, a istočasno tudi najslabša stvar na svetu.

Sedaj vam bom pojasnil, kaj morate storiti, da bi ljudje občutili koristno delovanje avtosugestije, če jo zavestno uporabljamo. Obstajata dva značaja ljudi, pri katerih je težko povzročiti zavestno avtosugestijo: psihično zaostali, ki niso sposobni dojeti, kaj jim govorite, in tisti, ki ne želijo tega dojeti.

KAKO NEKOGA NAUČITI, DA UPORABLJA AVTOSUGESTIJO

Princip te metode se lahko formulira v nekaj besedah: v enem trenutku lahko mislimo le na eno stvar to pomeni, sta dve zamisli lahko ena poleg druge, ne moreta pa biti ena nad drugo. Vsaka misel, če se naš duh ukvarja z njo, postane resnica, nakar se spremeni v čisto resničnost. Torej, če vi dosežete, da nek bolnik pomisli, da so njegove bolečine minile, bodo res minile. Če uspete, da nek kleptoman pomisli, da ne bo več kradel, on tega resnično ne bo več počel.

Pri katerikoli bolezni katerekoli osebe, naj bo psihična ali fizična, je treba postopati na isti način in izgovarjati iste besede z nekaj spremembami seveda, odvisno od primera. Recite določeni osebi: Sedite in zaprite oči. Ne bom vas uspaval, ker to ni potrebno. Imejte zaprte oči zaradi tega, da vaš pogled ne bo zaznaval le zunanjih stvari, kar bi motilo vašo pozornost. Sedaj pa recite sami sebi, da bodo vse besede, ki vam jih bom izgovoril, vstopile v vaše možgane, da se bodo vanje vtisnile in da boste z njimi, ne vedoč in povsem nezavedno od vas, vi in vaš organizem povsem poslušni in predani.

Najprej vam povem, da boste vi vsak dan trikrat dnevno zjutraj, opoldne in zvečer ob jedi imeli dober apetit, vendar boste pred tem rekli: Jedel bom z velikim zadovoljstvom. Jedli boste zadovoljni, toda ne boste se preobjedli. Truditi se morate, da hrano počasi in dobro prežvečite. Hrana se bo lepo prebavila in vi ne boste občutili nobenih težav, nikakršne bolečine. Vaš organizem bo zaužito hrano izkoristil do popolnosti. Ker je prebava dobra, boste šli redno na blato, vsako jutro brez kakršnihkoli zdravil ali drugih sredstev. Poleg tega boste vsako noč od trenutka, ko si boste zaželeli, da zaspite, do trenutka, ko se boste zbudili, spali z globokim tihim in mirnim spanjem in med spanjem ne boste imeli nobenih težav. Po spanju boste povsem spočiti in dobro razpoloženi. V kolikor se vam je dogajalo, da ste tihi, zaprti vase, da vam je vse odveč, da niste bili dovolj angažirani, boste sedaj dobro razpoloženi. Četudi boste imeli razloge za slabo voljo, se vas ne bodo dotaknili. Če ste bili včasih nestrpni in jezni, sedaj ne boste več. Vedno boste potrpežljivi, lahko se boste kontrolirali in stvari, ki so vas dolgočasile, vas bodo sedaj naredile povsem ravnodušne. Če vas včasih težijo mučne in neprijetne misli, kot so strah, občutek nevarnosti, sovraštvo in podobno, želim, da se vse to počasi oddaljuje s horizonta vašega mišljenja in se povsem izgubi ter razblini, tako kot prenehajo sanje, ko se zbudite, tako boste prešli vse neprijetnosti.

Sedaj ste povsem zdravi, delovanje vašega srca je povsem normalno, krvni obtok je dober, pljuča pravilno funkcionirajo. Organi za prebavo, jetra, žolč, ledvice in mehur delujejo povsem normalno. Če imate težave s katerim od organov, se bodo vsak dan malem po malem izgubljale, tako da bo tudi oboleli organ deloval pravilno. V primeru nezgode se bo organ vsak dan sam zdravil in bo hitro povsem zdrav. Ni vam treba vedeti, kateri organ je bolan, da bi se ta pozdravil. Pod vplivom sugestije: Jaz se počutim vsak dan vse bolje in bolje, naša zavest vpliva na katerikoli organ.

Če ste bili do sedaj negotovi vase, bo namesto tega prišla vera v vas same, zasnovana na telesni moči, ki se nahaja v vsakem od nas. S samozaupanjem se doseže vse v mejah razumnega. To samozaupanje vam daje moč, da boste uspešno storili vse, kar boste želeli (pod pogojem, da ima to nek smisel), in vse tisto, kar je vaša dolžnost storiti. Vedno pomislite, kako je to lahko. Iz vaše zavesti odstranite stvari, kot so: težko, nemogoče, tega ne zmorem, to je močnejše od mene, jaz ne morem drugače. Mesto teh besed naj zamenja: Jaz vse to zmorem. Če menite, da je za vas nekaj lahko, bo takšno tudi postalo in čeprav bo to drugim videti zelo težko, boste vi to opravili brez napora. Če bi menili, da je to težko ali nemogoče, bi to postalo takšno zato, ker vi tako menite. Te dolge sugestije se bodo zdele komu otročje. Dodati je treba tudi tiste sugestije, ki se nanašajo na posamezno naključje.

Vse te sugestije je treba izgovarjati monotono in polglasno, poudarjajoč pri tem pomembne besede, tako da one vplivajo na določeno osebo. Ker ne delujejo uspavajoče, morajo delovati tako, da oslabijo pozornost, ne da bi oseba mislila na karkoli drugega. V trenutku, ko končate s sugestijami, se je treba obrniti k osebi s temi besedami: Torej želim, da imate v vsakem pogledu, tako fizičnem kot psihičnem, odlično zdravje, boljše od tega, ki ste ga imeli do sedaj. Sedaj bom štel do tri in ko bom rekel tri, boste vi odprli oči. Čeprav ste povsem mirni, bo vaše zaznavanje zelo veliko in vi ne boste čisto nič utrujeni. Počutili se boste močno spočiti in dobro razpoloženi. Počutite se dobro v vsakem pogledu.

Ena, dva, tri!

Na besedo tri oseba odpre oči in se smehlja z izrazom sreče in dobrega razpoloženja.

KAKO JE TREBA UPORABLJATI ZAVESTNO AVTOSUGESTIJO

Vsako jutro, ko se prebudite, in vsak večer, ko ležete k spanju, zaprite oči in ne obračajte svoje pozornosti na besede, ki jih boste izgovarjali. Besede se izgovarjajo polglasno, da bi se lepo slišale in jih je treba ponoviti vsaj dvajsetkrat. (Štejte dvajset vozlov, narejenih na vrvici.)

Besede, ki jih izgovarjate, so naslednje: Meni je vsak dan v vsakem pogledu vse bolje in bolje. To sugestijo izgovarjate preprosto, brez napora, kakor bi nekomu govorili šepetaje. Na ta način dosežete, da sugestija avtomatsko preko sluha pride v naše nezavedno bitje in začne takoj delovati. To sugestijo, ki ne le preprečuje, ampak celo zdravi bolezni, je treba uporabljati skozi celo življenje. Če čez dan ali ponoči občutimo bolečino, jo na lahno odrinemo in si rečemo, da bo bolečina povsem prešla. Bodite sami v sobi, zaprite oči in si z roko potegnite preko čela, če je bolečina psihična. Če pa je bolečina fizična, se z roko dotaknite obolelega mesta in ponavljajte zelo hitro besede: To mineva... To mineva... dokler je to potrebno. S to vajo dosežemo, da psihična ali fizična bolečina mine v dvajsetih ali petindvajsetih sekundah. Če niste uspeli, poskušajte ponovno.

Vedeti moramo, da uporaba avtosugestije ne zamenjuje zdravljenja z zdravili, čeprav je dragocena pomoč za bolnika in zdravnika. Ni težko dojeti vloge tistega, ki daje sugestijo. On ne ukazuje, je le prijatelj, ki vodi bolnika korak za korakom do ozdravitve. Ker so sugestije v interesu obolelega, jih njegovo nezavedno bitje sprejema in spreminja v avtosugestijo. Ko se to doseže, se vzpostavi energija ozdravitve.

PREDNOST TE METODE

Ta metoda daje neverjetne rezultate. Če postopate tako, kot vam svetujem, bo uspeh dober, razen za tisti dve vrsti ljudi, ki smo ju že omenili. Na srečo ti predstavljajo le tri odstotke prebivalstva.

Če poskušamo vplivati na bolnika takoj in ga pred tem nismo seznanili s tem načinom zdravljenja, se uspeh doseže le pri zelo občutljivih osebah, ki pa so v manjšini.

Poprej sem mislil, da sugestija lahko deluje le v času spanja, zato sem poskušal uspavati vsakega pacienta. Ugotovil sem, da to ni potrebno. S tem sem prenehal predvsem zato, ker so se bolniki prestrašili, ko sem jim omenil, da bodo uspavani. Ta strah močno vpliva na bolnika in ta pogosto celo proti svoji volji pokaže velik odpor, da bi bil uspavan. Nasprotno si s tem, ko rečete, da ga ne boste uspavali in da to sploh ni potrebno, pridobite bolnikovo zaupanje in vas bo poslušal brez strahu. Mnogokrat se dogaja, da bolnik zaspi v globok spanec, uspavan z vašim monotonim glasom in se prebudi ves začuden, ker je zaspal.

Pri uporabi sugestije in avtosugestije ni nujno, da vedno delamo po principu, ki sem ga poprej podal za primer. Nekaterim osebam se lahko sugerira brez kakršnihkoli priprav, pa se one tega ne zavedajo. Npr.: Če zdravnik, ki ima vpliv na pacienta, reče bolniku, da za njega ne more storiti ničesar in da ima neozdravljivo bolezen, bo pri obolelem izzval avtosugestijo z nepričakovano slabimi posledicami. V nasprotnem primeru, ko zdravnik reče, da je bolezen zelo resna in da bo ozdravitev nastopila s pravilno nego in zdravljenjem, se včasih dobijo izredno dobri rezultati, ki presenetijo celo zdravnike same.

Če opazujemo primer, ko zdravnik po pregledu bolnika predpiše recept in ga da bolniku brez kakršnegakoli pogovora ali pojasnila, tako predpisano zdravilo ne bo imelo možnosti pomagati k ozdravitvi bolnika. Povsem drugače pa je, če zdravnik pojasni svojemu bolniku, da je treba predpisana zdravila jemati pod določenimi pogoji; leta morajo povzročiti določeno delovanje. V večini primerov bodo povzročila pričakovano dobre rezultate.

Moja največja želja je, da bi bila v programu študija medicinskih znanosti predvidena teorija, pa tudi praktično preučevanje sugestije, kar je v interesu bolnika in zdravnika. Vsakokrat, ko pride bolnik na pregled, zdravnik predpiše eno ali več zdravil, celo takrat ko zdravila niso potrebna. Ko gre oseba na pregled, pride, da bi ji zdravnik napisal zdravilo, ki naj bi jo ozdravilo. Mnogo bolnikov pa niti ne ve, da je pri zdravljenju zelo pomembna tudi čistoča, način prehrane in življenje, ki ga bolnik živi. Vse to se obiskovalcu zdravnika ne zdi pomembno, za bolnika je pomembno le, da dobi zdravilo.

Če zdravnik bolniku svetuje določen način prehrane brez uporabe zdravil, bolnik ne bo zadovoljen. Menil bo, da je prišel k zdravniku po nepotrebnem in bo užaljen, ker ni dobil zdravila in si bo poiskal drugega zdravnika. Iz tega izhaja, da zdravnik predpiše obiskovalcu določeno zdravilo. Če mu predpiše zdravilo, ki ga ne more dobiti sam brez zdravniškega recepta v lekarni, bo zdravnik vplival na bolnika, da si pridobi bolnikovo zaupanje in to vodi v ozdravitev.

KAKO DELUJE SUGESTIJA

Da bi dojeli vlogo sugestije oziroma avtosugestije, je dovolj vedeti, da je naše nezavedno bitje glavni koordinator vseh funkcij našega telesa. Če uspemo prepričati naše nezavedno bitje, da vpliva na neki organ, ki ne deluje pravilno, bo sčasoma prišlo do normalnega delovanja.

S sugestijo lahko zaustavimo krvavitev, izničimo razne izrastke in bradavice, preprečimo ohromelosti, pozdravimo jetične rane, razširjene žile in drugo. To lahko na enostaven način jasno dojamemo. Za primer vam podam krvavitev dlesni. Dekle, ki sem ji pomagal pozdraviti astmo, ki jo je mučila osem let, je nekega dne reklo, da si želi izdreti zob. Vedel sem, da je zelo plašna in boječa, zato sem ji svetoval, da bi ji zob izdrli na povsem neboleč način. Ona je to zadovoljno sprejela.

Ob dogovorjenem času sva skupaj odšla k zobozdravniku. Postavil sem se prednjo in ji govoril: Vi ničesar ne čutite... Vi ničesar ne čutite. Nadaljeval sem s sugestijo in zobozdravniku dal znak. Takoj zatem je bil zob izdrt. Oseba D. ni čutila ničesar. Kakor se pogosto dogaja, je temu sledila krvavitev. Namesto da bi uporabili neko sredstvo za zaustavitev krvavenja, sem zobozdravniku omenil, da bi poskusil s sugestijo. Zaprosil sem deklico D., da me gleda v oči, in nadaljeval terapijo, da bi se krvavitev zaustavila v dveh minutah. Dekle je še nekajkrat izpljunilo nekaj krvi in zatem so ugotovili, da je luknjica v dlesni polna strjene krvi.

Kako naj to pojasnimo? Povsem enostavno. Pod vplivom misli: Krvavitev naj takoj preneha, je nezavedno bitje vplivalo na majcene žilice in kapilare so se združile (od tukaj strditev krvi), kar bi se sicer zgodilo s sredstvom za zaustavitev krvavitve.

Ta primer nam pojasnjuje, kako lahko izgine tudi kakšen drug izrastek na koži. Če naše nezavedno bitje sprejme misel, da mora izrastek izginiti, se krvne žilice, ki hranijo ta izrastek, stisnejo, ga prenehajo hraniti in ta se posuši ter izgine.

UPORABA SUGESTIJE V ZDRAVLJENJU PSIHIČNIH IN PRIROJENIH ALI PRIDO BLJENIH POMANJKLJIVOSTI ZNAČAJA

Nervoza, ki je danes tako pogosta, se zdravi s sugestijo, ki se že dolgo uporablja.

Imel sem možnost pomagati pri zdravljenju velikega števila nervoznih ali živčnih oseb, pri katerih so bili vsi drugi načini zdravljenja brez uspeha. Eden takšnih bolnikov je bil mesec dni v Specialnem zavodu Luksemburga, toda brez kakršnihkoli rezultatov. Ko smo uporabili mojo metodo, je človek ozdravel v šestih tednih. Bolezen se mu ne bo nikoli več ponovila, ker sem ga naučil uporabe zavestne avtosugestije, ki jo pravilno uporablja.

Če je sugestija koristna za zdravljenje duševnih in telesnih obolenj, kakšne so šele možnosti pomoči vsem tistim otrokom, ki se nahajajo v poboljševalnih domovih ali zavodih. Tudi pri odraslih, ki so zašli na stranpoti, bi s sugestijo uspeli, da bi postali vzorni meščani. Naj nihče ne reče, da to ni mogoče. To je povsem mogoče in jaz vam bom sedaj to tudi dokazal. Da bi vam to pojasnil, bom navedel dva primera.

Predstavljajmo si, da so naši možgani deska, na katero so pribite ostre konice, ki predstavljajo naše misli, navade, instinkt ali nagon. Od njih je odvisna vsa naša aktivnost. Če ugotovimo, da pri neki osebi obstaja določena slaba navada, slab nagon, z eno besedo slaba ostra konica, vzamemo drugo ostro konico, ki predstavlja dobro misel, lepo navado, dober instinkt in jo postavimo naravnost na glavo slabe konice in od zgoraj udarimo s kladivom. Drugače povedano, uporabili bomo sugestijo. Kolikor se nova konica pogreza, toliko se stara dviguje. Na novi udarec s kladivom, na vsako novo sugestijo se nova konica vse bolj pogreza, stara pa gre vse bolj ven, tako da po nekaj zaporednih udarcih povsem izpade in jo zamenjamo z novim dobrim. Bistvo je v tem, da je nezaželena lastnost, navada ali ideja zamenjana z novo, ki smo jo sugerirali sami sebi ali pa komu drugemu.

Deček M., star enajst let, iz Troyesa je onaniral podnevi in ponoči, kar je vsekakor posledica pubertete. Poleg tega pa je bil tat in velik lažnivec. Na prošnjo njegove matere sem uporabil sugestijo. Že po prvi seansi podnevi ni več onaniral, toda zvečer je nadaljeval. Po nekaj mesecih je bil otrok povsem ozdravljen. Istočasno se je celo nagon po kraji zmanjšal in končno čez šest mesecev otrok ni več kradel.

Brat tega dečka, star osemnajst let, je zelo sovražil enega od bratov. Vedno, ko se je napil, je dobil željo, da bi z nožem ranil svojega brata. Vse je kazalo, da se bo to nekega dne tudi zgodilo, zato je imel zelo velik občutek krivde. Tudi pri njem sem uporabil sugestijo. Rezultat, ki je sledil, je bil odličen. Njegova netolerantnost do brata je izginila in brata sta se zbližala. Dolgo sem spremljal ta primer. Rezultat je bil trajen.

Če se s pomočjo sugestije dobijo takšni rezultati ali bi ne bilo dobro, celo nujno, da se ta metoda vpelje v ustanove, ki imajo opraviti z mladoletnimi prestopniki. Absolutno sem prepričan, da bi petdeset odstotkov problematičnih otrok spravili na pravo pot.

Ali obstaja nevarnost in zloraba sugestije? Ta pripomba ni sprejemljiva, ker bi se morala uporaba sugestije zaupati le odgovornim strokovnim osebam (zdravnikom in vzgojiteljem). Četudi bi sugestija predstavljala določeno nevarnost, se sprašujem, ali obstaja kaj lepega na svetu, ki nas obkroža, kar ne bi v sebi vsebovalo tudi določenih nevarnosti? Ali bi ne bila to lahko tudi elektrika, avtomobil in letalo? Ali so to zdravila, ki jih zdravniki in lekarnarji vsakodnevno predpisujejo, in če se ta zdravila jemljejo proti predpisom, povzročijo tudi smrt ljudi?

NEKAJ PRIMEROV OZDRAVITVE

Ta razlaga bi bila nepopolna, če ne bi vsebovala nekaj primerov ozdravitve. Ne bom našteval vseh ozdravitev, v katerih sem sam sodeloval, ker bi bilo to zelo dolgo in utrujajoče. Za primer bom podal le tiste, ki so po moji oceni najbolj zanimivi.

Deklica M. D. iz Troyesa je osem let bolehala za astmo in skozi vsa ta leta je večino noči presedela sede na postelji, poskušajoč vdihniti dovolj zraka. Seznanil sem jo s sugestijo in v času prvega obiska je, ker je bila podložna sugestiji, pri njej nastopil spanec. Že prvega dne je prišlo do velikega izboljšanja. Deklica D. je noč prebila odlično, le z enim napadom astme, ki je trajal četrt ure. V zelo kratkem času je bila ta bolnica povsem ozdravljena astme.

Tekstilni delavec M. je bil dve leti paraliziran zaradi poškodbe spodnjega dela hrbtenice. Paralizirane noge so postale povsem negibne, otečene in pomodrele, cirkulacija krvi pa je bila slaba. Zdravili so ga na mnogo načinov, toda brez kakršnegakoli uspeha.

Ko je bil pred tem seznanjen z avtosugestijo, sem zanj uporabil sugestijo. Sam je najprej uporabljal avtosugestijo. Po osmih dneh je lahko komaj zaznavno premikal levo nogo, toda zanj je bilo to že izboljšanje. Teden za tednom se je stanje izboljševalo in oteklina se je vidno zmanjševala. Na koncu 11. meseca terapije, 1. novembra 1906. leta, je šel bolnik sam navzdol po stopnicah in hodil osemsto metrov. V juliju 1907. se je vrnil v delavnico in nadaljeval z delom. Ohromelost je povsem izginila.

A. G. je dolgo trpel zaradi vnetja črevesja. Podvržen je bil raznim načinom zdravljenja, toda pravih rezultatov ni bilo. Gospod A. G. je bil zelo melanholičen, nerazpoložen, izogibal se je družbe, obseden je bil z idejo o samomoru.

Ko je bil seznanjen z avtosugestijo, je bilo izboljšanje vidno že istega dne. Tri mesece je bila vsak dan uporabljana sugestija in dosežena je bila popolna ozdravitev. Vnetje črevesja je izginilo in njegovo duševno stanje je bilo odlično. To zdravljenje sem spremljal dvanajst let.

Oseba G. je neobičajen primer vpliva, ki ga doseže avtosugestija. Uporaba sugestije je dobro vplivala na njegovo telesno stanje in istočasno sem vplival tudi na njegov ponos. Tako je imel vsak dan več zaupanja vase. Postal je odličen delavec in zaradi boljšega zaslužka je nabavil stroj za pletenje. Zahvaljujoč svoji sposobnosti, je dosegel mnogo boljše rezultate od ostalih delavcev.

Sedaj oseba G. vodi delavnico s šestimi stroji in zelo dobro zasluži.

Oseba D., stara trideset let, je bolehala za jetiko. Kljub obilni hrani je oseba vidno hujšala. Vsakodnevno se je zdravila zaradi napadov kašlja in videti je bilo, da bo živela le še nekaj mesecev. Izboljšanje se je zgodilo takoj po uporabi sugestije in naslednjega dne so bili simptomi bolezni slabše izraženi. Napredek je bil viden vsak dan vse bolj in bolj. Bolničina teža se je povečala, čeprav je ostala količina hrane, ki jo je uživala, nespremenjena.

Po nekaj mesecih je bila povsem ozdravljena. 1. januarja 1911. mi je pisala in se mi zahvalila. Sporočila mi je, da se počuti odlično in da pričakuje otroka.

Te primere, ki sem jih namerno izbral, da bi dokazal, da je zdravljenje trajno, bom primerjal z nekimi novimi primeri.

Gospod X., poštni uradnik iz Lunevilla, je izgubil otroka januarja 1910. Po stresnem stanju je nastopilo drhtenje. Stric ga je pripeljal k meni junija istega leta. Seznanil sem ga z uporabo sugestije. Po štirih dneh mi je prišel povedat, da je prenehal drhteti. Ponovno sem uporabil sugestijo ter ga poklical, češ naj me obišče čez osem dni.

Čez nekaj časa me je obiskal njegov stric in rekel, da je dobil bratrančevo pismo, ki pravi, da mu je sedaj povsem dobro. Ponovno je v službi telefonista, ki jo je moral pustiti zaradi svoje bolezni. Sedaj opravlja isto delo z lahkoto, ker je drhtenje povsem ozdravljeno.

...Nadaljevanje je v papirnati knjigi.

Ovitek Knjige Emile Coue - Kako Gospodariti S Seboj
Ovitek Knjige Emile Coue - Kako Gospodariti S Seboj

Comments are closed.