SAI BABA GOVORI ZAHODU – Stepski Stephan Doliwa

Naslovnica Knjige Stepski Stephan Doliwa - Sai Baba Govori Zahodu
Naslovnica Knjige Stepski Stephan Doliwa - Sai Baba Govori Zahodu
Naslov: SAI BABA GOVORI ZAHODU
Avtor: Stepski Stephan Doliwa
Število strani : 432
Format: A5
Vezava: Trda
ISBN: 978-961-246-358-8
       

Predstavitev

Sai Baba, avatar današnjega časa, se v tej knjigi obrača na zahodnega človeka. Sai Baba na ljubeč način razodeva brezčasne resnice o partnerstvu, terapiji, prehrani, religiji, duhovnosti, karmi in reinkarnaciji. To počne v 366 dnevnih izrekih, zgodbah, ki ne samo, da navdihujejo našega duha, ampak se dotaknejo tudi naših src.

Del besedila knjige:1. januar
Jaz sem Gospodar univerzuma. Jaz sem ustvaril nebo in zemljo, vodo in ogenj. Z eno besedo. Ta beseda je bila izraz Moje ljubezni. Moja ljubezen je vsemogočna in vseobjemajoča. Z njo se hrani vsako še tako drobno bitje v vesolju. Ravno s to ljubeznijo sem vsepričujoč, kajti ta enostavno nikogar ne more izključiti. Ti pa to vedno znova pozabljaš. Trpiš zaradi ločenosti od Boga. Ven-dar je On v tebi, pod tabo, nad tabo in okoli tebe. Bog je nepretrgoma v stiku s tabo. Bodi pozoren na Njegov dotik. Bodi pozoren na Njegovo neskončno ljubezen, in vse bolj boš očaran. Njegova ljubezen bo postala tvoja ljubezen. Ena reka, en tok, eno mo-rje, en ocean ljubezni. Ti boš središče te ljubezni. Ti in vse druge duše. Ko enkrat doživiš to Božansko ljubezen, tedaj zate ne obstaja drugega kot le to središče. To središče si ti, in ti si Bog.

2. januar
Včeraj si prebiral o dejanju Mojega stvarjenja. To je dobra priložnost, da razmišljamo o času. Morda si se že kdaj spraševal, kaj je bilo prej: nebo ali voda, zemlja ali ogenj. Vedeti moraš, da v dejanju stvarjenja ni bilo časa. Nobenega prej ali pozneje. Nobenega najprej in potem. Vse se je zgodilo naenkrat kot izraz ene edine misli, ideje. Moja misel je čista volja, katere uresni-čitev je neposredna. Zame čas ne obstaja. Nobenega Sedaj in Pozneje. Nobenega Tukaj in Tam. Zame je vse sočasno, popolno, večno. Vi pa nasprotno; razmišljate o času. In nimate nikoli časa. Če pa ga imate, ga zapravljate. In ko ga ni, vam manjka. Glej na svoje življenje kot na edinstveno priložnost, ki se kot takšna nikoli več ne bo povrnila. Izkoristi vsak trenutek. Bodi, kadarkoli se ponudi priložnost, na voljo za druge in jim služi. Tedaj imaš ves čas zase in vedno bolj občutiš nadih Moje večnosti.

3. JANUAR
Živali trpijo po celem svetu. Tudi v tvojem okolju. Tudi zaradi tebe. Razmisli o svojem prehranjevanju. Ljudje si nabirajo veliko, zelo ve-liko negativne karme skozi svoje slabe prehranjevalne navade. Uživanje mesa je velik greh. Uživanje rib je velika napaka. Nešteto živali trpi zaradi vašega napačnega prehranjevanja. Mnogi se zagovarjajo na eksperiment J.C.Bose, ki je ugotovil, da so tudi rastline reagirajoča živa bitja, ter s tem opravičujejo svoj napačni način prehranjevanja. Seveda so tudi rastline živa bitja. Vendar pa imajo živali živčevje in omejene miselne sposobnosti, kar za rastline ne drži. Zato pa živali kričijo in jokajo, ko jih ubijajo, medtem ko rastline tega ne počnejo. Torej ne primerjaj rastlin z živalmi, kajti to ne predstavlja drugega kot napačno logiko. Raje spremeni svoje prehranjevanje. Ogibaj se, kolikor se le da mesa in rib. Tedaj lahko narediš veliko, zelo veliko za izboljšanje tega sve-ta.

4. JANUAR
Ahimsa, nenasilje je notranji dih življenja. Ahimsa je najgloblji izraz ljubezni, ki je esenca, jedro vsega življenja. Živi nenasilno in opazil boš, da prihajaš vse bliže Meni. Viveka, sposobnost razločevanja, je ravno tako pomembna kakor ne-nasilje. Včasih moraš tudi pokazati moč, trdnost, da bi lahko ostal ne-nasilen. Danes je na zahodu veliko karate šol, ki učijo ta borilni šport. Skoraj vse pa so popolnoma zgrešile cilj in duha karateja. Nekoč, ko sta bila kažipot in življenjski cilj ljudem še krepost, so na Japonskem uporabljali karate kot pomoč drugim in za preprečitev boja. Karate bojevnik je moral biti zelo prepričan v svoj prav, da se je njegov nasprotnik potem odpovedal boju. Ljubezen je tista sila, ki ti združena s sposobnostjo razločevanja daje moč, da si svoje meje v ljubezni, z močjo in pravo mero postaviš tako, da lahko živiš nenasilno. Vadi se v ljubezni. Treniraj svojo sposobnost razločevanja. Prosi Me-ne za pomoč v težavnih situacijah. In vselej imej v mislih: Jaz sem ve-dno ob tebi.

5. JANUAR
Ena od pomembnih lekcij, ki se jih moraš naučiti na zemlji, je ljubiti sebe. Pravilna ljubezen do sebe je odločilna za tvoj razvoj na vseh ravneh. Mnogi ljudje imajo danes zelo velike probleme, ker samih sebe nima-jo radi. Namesto tega se šopirijo, se poskušajo ščititi z aroganco ali pa se zazidajo v egoizem. Pravilna ljubezen do sebe izvira iz tega, da v sebi prepoznaš in ceniš Božansko. Noben človek, ki v sebi Božanskega ni vsaj začutil, se ne more ljubiti oz. ceniti. Božansko v tebi ti daje moč svoje popolnosti, hkrati pa tudi ljubezen in skromnost. Pomete tako z aroganco drugih kot tudi s tvojo malo-marnostjo do sebe. Božansko v tebi je pravilna mera, s katero moraš pristopati k sebi in svetu, in tvoje življenje bo zacvetelo in zadišalo kakor roža.

6. januar
Bog in človek sta vselej povezana. Ta odnos je obojestranski. O tem priča dan svetih treh kraljev. Modreci so molili in rotili Boga za pomoč. In Gospod se je prikazal. Njegova pojava je pritegnila modre celo iz najbolj oddaljenih dežel Vzhoda. Bodi prepričan, da Bog sliši in usliši vse molitve. Le, da ne vedno ta-ko, kakor si človek to zamisli. Verjemi Meni, Jaz uresničim vsako željo. Vendar le, če ni v nasprotju z Mojo ljubeznijo. Izpolnim lahko le tiste želje, ki so za prosilca na nek način koristne. Moja ljubezen je tista, ki premošča nasprotja med hrepenenjem vaših src, ki ga Jaz čutim, in med načrtom vašega razvoja, ki ga Jaz dobro poznam. Moja ljubezen omogoča, da vedno znova najdeš pot iz še tako velike stiske. Težavam pripisuj pomen, ki jim pripada: so kamni spotike na poti k Meni, ki te učijo, da bo tvoj korak vse bolj gotov. Zvezda repatica, ki je vodila modre, je simbol tega, da te Jaz sicer pu-stim, da se spotakneš, vendar pa nikoli ne dopustim, da padeš. Brzdaj svojo nestrpnost, in opazil boš, da je res tako.

7. januar
Nepremagljivih težav ni. Je le napačen odnos do njih. To vidiš v tem, da Zame ni nobenega problema, ki ga ne bi mogel re-šiti. Jaz sem Bog – in se tega zavedam. Ti si ravno tako Bog, vendar tega ne veš. To je razlika med nama. In to je vzrok tvojih težav. Vzpostavi kontakt z Božanskim. Vse, kar počneš, posveti Meni. Stori to z besedami: »Gospod, posvečam ti to dejavnost (vožnjo, čiščenje, poučevanje, hranjenje, itd.). Kar ti prinašam, si Ti, Gospod, in ta, ki prinaša, si Ti, Gospod. Izročeno od Tebe, Gospod, v sveti ogenj, kar si Ti, Gospod. Kajti doseže Te le tisti, Gospod, ki je s Tabo eno v vsem, Gospod. Jaz sem vse-prežemajoča kozmična zavest, ki se izraža v vseh živih bitjih in se manifestira v vsakem njihovem vdihu in izdi-hu. Amen.« Zaupaj se Meni. Prosi Mene za pomoč, in opazil boš, da se vse sklada in ujema. Vse, kar potrebuješ, je zaupanje in potrpljenje: Zaupanje, da ti bom zagotovo pomagal. Potrpljenje, da počakaš na pravi trenutek. To je tudi tisto, kar je nujno za vse na svetu, da se lahko potem vse gladko ujema.

8. januar
Zakonska zveza je sveta skupnost, ki naj bi vas naučila odpreti srce, razviti ljubezen in požrtvovalnost. Dandanes je po mnogih deželah razširjena predstava, da človek potre-buje več partnerjev, da bi si pridobil izkušnje. Ta predstava je zelo napačna. Ljudje niso poskusni zajčki – sicer pa to ne bi smele biti niti živali. Kar se danes poučuje, ni to, kako se poglobiti v zakonski stan, tem-več, kako se ga ogniti. V tej kali-jugi (današnji dobi) imajo ljudje nešteto partnerskih odno-sov. In kaj je rezultat tega? Neuspešne zakonske zveze! Ne potrebuješ množice partnerjev, da bi tvoj zakon uspel. Potrebuješ le temeljne predstave o vrednotah, ki izhajajo iz tega, da svojo pozor-nost usmeriš s sebe na drugega.Vprašaj se, kaj potrebuje drugi? Kaj ga osrečuje? Kaj lahko naredim jaz, da bi ga razumel? Stanje, v katerem se nahajajo vaše zakonske zveze, ni izraz tega, da je zakon »mrtev«, kakor to mnogi poudarjajo, temveč je dokaz tega, da ste se tako zapletli v svoj ego, da ni več prostora za nekoga drugega.

9. januar
Večinoma se prehranjujete popolnoma napačno. Po eni strani prehra-njevanju pripisujete prevelik pomen, po drugi strani pa ga cenite pre-nizko. Radi jeste dobro in obilno. Večina bolezni, ki se vse bolj širijo med vami, ima svoj izvor v napačnem prehranjevanju, še posebej, ker jeste veliko preveč, poleg tega pa še napačne stvari. Ogibaj se, kolikor se da, mesa in rib. V prehrani bodi zmeren. Jej po-časi in pred obrokom posveti hrano Bogu (7.1.). On ti jo bo blagoslo-vil, in s tem se bo njena moč povečala. Namesto da razmišljaš o obilnem, bogatem obedu, si raje predstavljaj, kakšne energije vnašaš skozi hrano v telo. Danes vam veliko skrb predstavljajo razni strupi in težke kovine. Se-veda je to velik problem, ko pa je izpričano, kakšno pretirano izkori-ščanje in uničenje je človek zagrešil proti naravi. Bolj pomembne, kot so te strupene snovi, pa so energije, ki jih preko hrane prejemaš od drugih ljudi. Čustva tvojega prodajalca zelenjave, peka ali pa kuharja v restavraciji se bodo preko hrane tako rekoč pretakala v tebe. Te stvari bi te morale skrbeti pri pripravi in uživanju tvojega obroka. Dandanes si v večini primerov nimate niti možnosti pridelati svoje zelenjave, niti ne kuhate zase, saj se raje prehranjujete po raznih kan-tinah. V takih primerih si pred obedom trikrat zapoj gayatri mantro (glej dodatek). Razpršila bo negativne sile in tvoj obrok bo posvečen.

10. januar
Telo je velika vrednota. Neguj ga z ljubeznijo. Nanj glej kot na čudež, ki sem ga ustvaril Jaz, da si lahko pridobivaš izkušnje. Nadaljnji čudež pa je v tem, da ima vsak natanko takšno telo, ki ustre-za njegovi karmi. Noben človek nima telesa, ki zanj ne bi bil prime-ren. Kot vse na zemlji, ima tudi telo svoji dve strani: pozitivno in nega-tivno. Ta zadnja je, da te veže na svet. Skupaj z mislimi lahko ustvari nešteto želja, ki ti bodo konec koncev nakopale mnoge skrbi. Pravilen odnos do telesa je tak, da ga sicer smatraš kot čudovito orodje, vendar pa se ne vežeš nanj in preko njega na svet. Vselej imej v mislih, da ima tvoje telo svoj čas in bo nekoč minilo. Te misli naj te ne strašijo ali celo zagrenijo, temveč se že sedaj pripravi na Luč, ki te bo sprejela, potem ko boš zapustil svoje telo.

11. januar
Denar je nujen na tem svetu. Vendar pa bi moral imeti le toliko dena-rja, kolikor potrebuješ za zadovoljitev svojih nujnih potreb. Z denarjem bi tudi moral pomagati drugim. To je najboljše, kar lahko narediš z denarjem: narediti veselje drugim. Seveda bi tudi sam sebi moral narediti veselje. Imam slabo mnenje o mizantropih, ki se pretvarjajo, da so vselej na voljo drugim ljudem, vendar pa gredo skozi življenje zagrenjeni in sitni. Varuj se nakopičenega denarja, kajti zelo hitro te lahko naredi pono-snega in trdosrčnega. Poleg tega pa preveč denarja prinaša preveč skr-bi. Živi preprosto življenje. Veseli se majhnih stvari. Zmeraj imej odprte oči in prisluhni lepotam narave. Neguj ljubezen do sočloveka. Tedaj boš vselej imel dovolj radosti, ki pa ne stane čisto nič denarja. Premisli še nekaj: denar je ogromna iluzija, ki ti obljublja srečo. Ver-jemi Meni: denar ne prinaša nobene sreče, sicer najbolj srečni ljudje ne bi bili popolnoma revni. Varuj se lažnih obljub denarja. Drži se Mojih naukov in vselej imej v mislih, da ves denar, tudi tvoj, pripada Meni. Če si boš te nasvete vzel k srcu in Mene prosil za pomoč, bo tvoje ravnanje z denarjem spremljala sreča.

12. januar
Vselej živi v dharmi – poštenosti*, to pomeni v skladu z Božjimi za-koni. Kajti, samo če živiš v dharmi, lahko živiš v resnici. Namreč, če ne živiš poštenega življenja, boš prej ali slej napeljan k laži. Sathya, to je resnica, je najboljša zaščita. Nobene boljše zaščite ni, kot sta dharma in sathya. Tukaj boš ugovarjal, da je v mnogih primerih lahko zelo škodljivo govoriti resnico. Sokrat je izgubil svoje življenje, ker je govoril resni-co, ravno tako tudi bratje Scholl. Mnogi so tudi ob tem izgubili vse svoje imetje kot na primer oče Ra-makrishne Paramahamse. Vendar pa ne gre za to. Vselej misli na to, da je smisel tvojega bivanja na zemlji uresničenje Boga. Kakšnega drugega smisla ta svet nima. Kaj pa so izgubili Sokrat, bratje Scholl ali pa oče Ramakrishne? Malo, zelo malo. Dobili pa so Mojo milost in to je neskončno veliko. *Dharma; avtor razlaga kot poštenost, običajno razumemo pravilno delovanje – op.p.

13. januar
Zakaj si zaskrbljen? Naj te ne skrbi – saj vendar Jaz skrbim zate. Naravno, da težave so. Kako dolgočasno bi bilo življenje brez proble-mov, na katerih lahko rasteš. Moji dragi, naj vas ne skrbi, raje na težave glejte kot na priložnosti, ki vam jih Jaz pošiljam za učenje. Vendar težave niso tu le zato, to moraš imeti vselej pred očmi. So problemi, ki te doletijo z namenom, da bi ti pomagali ali te celo rešili. Vzemi za primer zgodbo nekega moškega, ki se je z avtom peljal na letališče in se mu je predrla guma. Strašansko se je jezil in Me zme-rjal, kajti strah ga je bilo, da bi zamudil letalo in s tem tudi zelo pomemben sestanek. Ko je nato prispel na letališče, njegovega letala ni bilo več. Bil je popolnoma pobit, bil je jezen nase in na Boga. Tedaj pa je z grozo zvedel, da je njegovo letalo strmoglavilo. Sedaj se je zahvaljeval Gospodu, da je zamudil ta polet. Deležen je bil milosti, da je bil rešen in je to tudi izvedel. Jaz ti pomagam in te rešujem tako pogosto, da Mi boš resnično lahko zaupal in verjel, da si ovit v plašč Moje zaščite.

14. januar
Nešteto živali imate zaprtih v kletkah, pogosto so stisnjene skupaj v najbolj tesnih prostorih. Kako ste se sploh domislili tega? Mislite, da živali ne čustvujejo? Mi-slite, da ne trpijo? To bi pomenilo, odrekati jim duševno živost. Živali so v marsičem podobne ljudem. Ljubijo, čutijo, trpijo, imajo socialne vezi, kakor vi. In med seboj se sporazumevajo s svojo govo-rico. Le kako ne moreš zaznati tega, ko pogledaš živali v oči? Kako to, da v njih ne odkriješ Mene? Ti si želiš, da Jaz skrbim zate, kar Jaz rad počnem. Kaj pa ti, ali si ne želiš vsaj malo skrbeti za živali? Moj cilj je, da boste nekega dne živali obravnavali z enakim spošto-vanjem kakor ljudi. V tem trenutku pa sploh ne pričakujem toliko od tebe. Želim si le eno: pri vsaki živali, ki jo vidiš v kletki, hlevu ali stanovanju, se vprašaj, ali se ji godi dobro. Če ji gre dobro, tedaj se veseli z njo. Če pa se ji godi slabo, tedaj prosi za njo in ji pošiljaj Luč, morda dva, tri dni. Dopusti, da ti stavki tečejo v tvoje srce, kajti že to Me veseli.

15. januar
Najboljša metoda za odpiranje tvojega srca je, da ponavljaš ime Go-spoda (27.2.) in Mu poješ slavospeve. To Ime naj vedno počiva na tvojih ustih. Izpolnilo te bo s srečo in ti na jezik za vedno pričaralo nežen, sladkoben okus. Tudi prepevati bi moral, tako pogosto kot lahko. Vsaj enkrat na teden. Najbolje v četrtek. Če veliko ljudi po celem svetu prepeva na ta dan, se oblikuje neizmerna sila, ki pomaga k čiščenju celotne zemeljske atmosfere. Ni treba, da je petje popolno. Ni treba, da si nadarjen pevec. Počni pa to iz srca. Perfekcionizem je pogosto ovira zato, ker je bolj povezan s tvojim egom kot pa z ljubeznijo. Če nikogar ne motiš, lahko poješ, kakor ti veleva srce. Gospod, ki prebiva v tvojem srcu, natanko ve, kaj misliš, pa če prepevaš še tako nemelodično. Zanj je pomembno izraženo čustvo, ne pa dovršen na-pev. Ob tem pa ne želim zamolčati, da Me lepo zapeta pesem, ki prihaja globoko iz srca, še posebej veseli.

16. januar
Nič ni nepopolno. Vse je dovršeno. Celo nekaj očitno napačnega, kar te jezi, je samo po sebi popolno. Kajti uči te nečesa. To je popolnost nepopolnosti: tukaj je zato, da se lahko nečesa naučiš. Popolnost nepopolnega je v tem, da sem to ustvaril Jaz, da bi te ne-česa naučil. Za vsem nepopolnim lahko vedno odkriješ Mene, v kolikor le malo spremeniš smer gledanja. Ne jezi se zaradi nepopolnosti in neuspehov, temveč vselej pomisli, da sem to Jaz ustvaril posebej zate, da bi se lahko učil. Ves svet, vsa tvoja bit na zemlji je tukaj le zato, da se lahko naučiš le-kcij, ki se jih moraš naučiti. Drugega namena svet nima. To je popolnost v nepopolnosti. Uči te, da v zunanjem svetu ni ničesar popolnega. Vsa popolnost v mayi (zunanjem svetu) je le senca popo-lnosti, ki se skriva v tebi. Uvidi svojo popolnost. Ljubi jo. In zunanji svet bo postal ravno tako popoln.

17. januar
Današnji čas je prežet s spolnostjo. Vaše celotno življenje in življe-njski cilj je usmerjen k spolnosti. Zato pa Me razumete narobe, ko vam pravim, da bi morali previdneje ravnati s spolnostjo. Vi mislite, da vam hočem odvzeti zelo pomembno dobrino. Pravite, da Jaz ne razumem, kako pomembna je spolnost. Verjemi Mi, Jaz te razumem bolje, kot lahko to sploh doumeš, kajti Jaz poznam posledice. Premisli, da ima vse v življenju, brez izjeme, svojo ceno. Cena spol-nosti je v tem, da te veže tako na tvoje telo kot tudi na telo nekoga drugega. To je po eni strani nekaj lepega, po drugi strani pa predstavlja tudi problem. Lepo je zato, ker telo predstavlja čudež in dobro je, če se ga veseliš. Problem pa nastane, ker se telo po eni strani stara, po drugi strani pa je spolno poželenje nepotešljivo. Čim bolj živiš svojo spolnost, tem bolj te žeja po njej. Zakaj pa misliš, da so vaši partnerski odnosi tako nestabilni? Ker temeljijo na spolnosti in strasti in ker spolna sla vselej stremi po no-vem. S tem pa si ustvariš le mnoge odvisnosti, ki te vežejo in imajo za po-sledico, da se ponovno rodiš. Zato pa živi svojo spolnost ob svojem času, povezano z ljubeznijo in etiko. Tedaj te lahko iz sreče popeljem k še večji sreči. Posledice tvo-jih dejanj pa te bodo blagoslavljale.

18. januar
Kdor verjame v naključje, ne verjame v Boga. Kdor ne verjame v Bo-ga, ne more nikjer prepoznati Moje ljubeče Previdnosti. Ali ne vidiš, da vse ustvarjam, povzročam in ohranjam Jaz? Ali ne čutiš, kako se v tvojem srcu pretaka sladkost Moje ljubezni? Ta sladkost je Moja milost, ki te uči ponižnosti in spoštovanja – to je najboljša zaščita pred zastrupljenostjo z ošabnostjo in ponosom. Če imaš težave pri prepoznavanju naključij, tedaj razmisli o tem, kako se pari najdejo, kako ljudje najdejo svoja delovna mesta ali pa spet drugi prispejo v Puttaparthi (rojstni kraj in bivališče Sai Babe). Težave imaš pri razumevanju Moje neskončnosti. Stvar si poenostavi: odpovej se nesmiselnemu trudu, da bi razumel Mene. Išči in najdi Me v svojem srcu. Tedaj boš lahko občutil neskončno fine niti, ki jih tkem Jaz, da bi zagotovil tvojo srečo. Zato pa ne dopuščam nobenega slučaja. Slučaj je nepreračunljiv, Moja dejanja za zagotavljanje tvoje sreče pa ravno nasprotno: sledijo si z matematično natančnostjo.

19. januar
Greh je za mnoge beseda, ob kateri se zdrznejo. Jaz sem prišel, da bi vas rešil in vas vodil. In besedo greh uporabljam pogosto. Sprašuješ se, zakaj? Beseda greh vas vznemiri, ker imate o njej napačno predstavo in domnevate, da za njo tiči hudobni Bog maščevanja, ki vas kaznuje, če niste pridni. Verjemi Mi, dogaja se ravno nasprotno. Jaz ne kaznujem nikogar. Vi ste tisti, ki sami sebe kaznujete. Rečeno je: grešil v mislih, besedah in dejanjih. Kaj pomeni to? Po-meni, da si razmišljal, govoril in ravnal na tak način, ki tebi in drugim lahko škoduje ali pa je dejansko škodovalo. Greh je dejanje, ki to vse-lej vsebuje: škodovanje sebi in drugim. Če nekoga oklofutaš, je velika verjetnost, da boš to dobil nazaj. Bog s tem nima nič. Nasprotno, s svojim ravnanjem izzoveš reakcijo, ki te v pravem pomenu besede zadene. Napačno miselno vedenje, na primer slabo razmišljanje o drugem, kaj hitro vodi do zlobnih besed, kar pa te lahko zapelje k napačnemu de-janju, kot je klofuta. Zato se greh porodi že v mislih. Ne spotikaj se torej ob besedi greh, temveč se uči iz njega, da ste vsi povezani med sabo in tako ima lahko majhen vzrok za posledico velik učinek. Izogibaj se zmotnega prepričanja, da obstaja zli Bog. Raje se drži resnice, da vas Jaz vse povezujem in varujem v ljubezni. Zato je karma ogledalo moje pravičnosti, v katerem se ogleduješ.

20. januar
Jaz sem vedno ob tebi. Jaz sem zrak, ki ga dihaš. Kruh, ki ga užiješ. Voda, ki jo piješ. Jaz sem postelja, v kateri spiš. Odeja, ki te greje. Blazina, na kateri počivaš. Jaz sem luč, ki ti sveti. Sveča, ki plameni. Žarnica, ki sveti. Vžigalica v svojem plapolanju. Jaz sem elektrika, ki omogoči, da deluje najbolj šibka žarnica kot tudi največji stroj. Jaz sem zemlja, po kateri hodiš. Voda, ki ločuje kontinente. Nebo nad tabo. Jaz sem zvezde na nebu. Jaz sem njihovo lesketanje in Jaz sem tvoje oči, ki vse to vidijo. Jaz sem občudovanje, s katerim opazuješ nebesni obok. Jaz sem vsako čustvo, vsaka misel. Jaz sem vsaka vrednota. Jaz sem Gospod, tvoj Bog, ki je vse to ustvaril. Od tebe pričakujem le eno: uvidi, da sem vse to Jaz. Da sem vselej ob tebi. Da ni ničesar, kar bi te lahko ločilo od Mene. Blagoslovljen si z blaženostjo, kajti midva sva Eno.

21. januar
Vse kar potrebuješ, je vera in zaupanje – tedaj se bo vse ujemalo. Verjemi, da sem Jaz vselej ob tebi in blagoslavljam tvoje življenje. Verjemi, da se nič ne zgodi, kar ne bi bilo zate najbolje. Moje prizadevanje je tvoj razvoj. Moj trud je tvoja sreča. Vse drugo so le dodatki in navidezne stvari na tvoji poti. Kaj predstavlja največjo oviro za tvojo vero in zaupanje? Tvoja ne-strpnost. Tvoja nestrpnost je bič tvojega življenja. Zaradi nje se tako zelo zap-leteš v raznolike zanke pisane maye (zunanji svet, privid). Tvoja nestrpnost je ravno tako glavni vzrok za tvoje skrbi in pro-bleme. Iz česa pa raste tvoja nestrpnost? Iz pomanjkljive vere in zaupanja! Tako se krog zaključi. Vse ima svoj čas. Prosi, da bi našel pravi čas za vsako dejanje. Ob tem pa zaupaj, da ti bom pomagal Jaz. Kajti, Jaz sem čas, Jaz sem tvo-je dejanje. Jaz sem ti in ti si Jaz. Če boš ravnal tako, boš deloval v poštenosti - dharmi. Kaj pa pomeni vedenje o tej resnici? To znanje je najboljše sredstvo proti nestrpnosti, pomanjkljivi veri in nestalnemu zaupanju.

22. januar
Mnogi se sprašujejo, ali obstaja Bog? Odpravijo se celo daleč v veso-lje, in kaj ugotovijo? God is nowhere. Vendar pa ne znajo niti pisati. Kajti ne reče se, God is nowhere (Boga ni nikjer), temveč God is now here (Bog je sedaj tukaj)! To je tipično za ljudi, ki nečesa na vsak način nočejo videti. Resnično-st izkrivljajo tako dolgo, dokler ta ne ustreza njihovim teorijam. Čemu pa se nekdo odpravi ven v vesolje, da bi ugotovil, da Boga tam ni? Raje bi ostal doma in bi enkrat samkrat zavestno pogledal skozi okno! Ali misliš, da let ptic ni čudež? Ali pa rast drevesa? Poglej si majcen želod. Kako mogočno drevo lahko nastane iz njega! Orjaški hrast se skriva v želodu, v obliki Moje ljubezni in Moje volje. »Svet naj bi bil čudež? Le kako?« se bo poln dvoma spraševal never-nik. Odgovarjam mu s vprašanjem: »Kako narediš, da ne opaziš čudežev? Kako se lahko vkrcaš na vesoljsko ladjo, ne da bi se vprašal, ali je Moja volja, da se boš vrnil nazaj na zemljo?« Tukaj se razkrije nadaljnji čudež: o vsem tem se ne sprašuješ in kljub temu si lahko dolgo uspešen! Veš, zakaj je to mogoče? Ker si v prejšnjih življenjih zastopal in živel nasprotje tega, kar živiš sedaj. Takrat je Bog bil tvoje življenje, Bog je bil tvoj cilj. Zaradi te povezanosti z Mano iz prejšnjih življenj, lahko danes živiš svoj ateizem, bolj ali manj uspešno. To je tisti čudež, v katerega danes ne verjameš več. Pozabil si na svo-ja prejšnja življenja, pozabil si na Boga. Jaz pa te ne bom pozabil. Nikoli. Če to razumeš, boš dojel tudi to, kako se orjaški hrast skriva v drobnem želodu.

23. januar
Emancipacija je danes na zahodu vsem na jeziku. Še posebej se eman-cipirajo ženske. Vendar tudi podjetja, skupine, celo mesta. Vse se emancipira. Odločilno vprašanje pri vseh oblikah emancipiranja je: od kod – kam? Za človeka obstaja le ena vrsta emancipacije, ki je odločilnega pome-na. To je pot od človeka do Boga. Vse drugo je postranskega pomena, bolj ali manj zanemarljivo. Ali pa misliš, da ti bo pri umiranju v pomoč, če si živel v mestu, ki se je iz malega mesta »emancipiralo« v metropolo? Ali pa verjameš, da je odločilnega pomena, da se kot ženska eman-cipiraš oz. da kot moški živiš z emancipirano žensko? Kakor sem že povedal, je odločilna emancipacija v preobrazbi člove-ka v Boga. Ta se izraža v ljubezni, resnicoljubnosti, poštenosti, notra-njem miru in nenasilju. Mnogi ljudje na zahodu in vzhodu se imajo za emancipirane. V re-snici pa to sploh niso, temveč so zapeljani. Odpri oči in naposled opazi, kako si speljan na krivo pot. Vsakogar in vse preizkusi v petih kardinalnih krepostih: premi, sathyi, dharmi, shanti in ahimsi (ljubezeni, resnici, poštenosti, miru in nenasilju). Te kreposti so merilo, s katerim lahko meriš vsakogar in vse. So porok za tvojo resnično emancipacijo, namreč v tvojo resnično Bit.

24. januar
Napočil je čas, da se moški prebudi. Moški na zahodu »spi« že nekaj stoletij. Na več nivojih se zapleta v vojne in borbo za oblast. S tem pa družbi prizadeja veliko škode. Moški mora imeti visoke in svete vrednote, ki ga bodo vodile. Zave-zan mora biti Bogu, tako bo njegovo življenje dobilo smisel. Naučiti se mora boriti, ne za oblast, temveč za ideale. In ponovno mora postati partner svoje žene. Današnji moški pogosto ne stojijo ob strani niti svojim ženam, niti svojim otrokom, niti sebi. Živijo svoje živalske instinkte in se veselijo sprememb. To je vzrok za vse njihovo trpljenje in borbe. Zato se mora zahodni moški najprej naučiti eno. Zanj, ki tako zelo lju-bi spremembe, obstaja le ena sprememba, ki je bistvena: od nave-zovanja na svet in svoje telo do povezave z dušo in Bogom. Če moški ubere pot k Bogu, bo konec trpljenju družbe, ki se izraža v brezsrčnosti, egoizmu, kriminalu in podobnih grozotah. Vsak moški se mora počutiti odgovornega za bedo družbe, v kateri živi. Noben ne sme očitati drugemu. Kriv je vsak, ki se ne angažira aktivno. Seva, služenje bližnjemu, je najboljši način, da se ne izgublja čas.

25. januar
Vedno znova iščeš zaščito. Poskrbiš za varen stanovanjski okoliš, za močno ključavnico na vratih, morda celo za alarmno napravo. Jaz pa ti pravim, da so vse to neprimerna sredstva, ki bi ti nudile varnost, ki jo iščeš. (Pri tem tega ne smeš razumeti tako, kot da lahko lahkomiselno ravnaš s svojim imetjem. Ravno nasprotno!) Rad bi te opozoril le na to, da materialni varnostni ukrepi nikoli ne morejo nadomestiti Moje ljubezni (beri: Moje zaščite). Nobena ključavnica ni tako varna, noben zid tako močan, nobena vra-ta tako trdna, kot je Moja skrb, Moja ljubezen in Moja milost. Kako pa prideš do nje? Najbolj varno pot predstavlja tvoja ljubezen. Čim večja je ljubezen, s katero pristopaš k sočloveku, tem večja je ljubezen, s katero te ogri-njam in varujem Jaz. Druga pot pa vodi preko resnice in poštenosti. Ta je za ljubeznijo naj-bolj zanesljiva zaščita. Resnica in poštenost sta trdnjavi, ki se ju ne da zavzeti. Če pa kljub temu nekoč v to trdnjavo vdre »sovražnik«, ti vztrajaj pri resnici in poštenosti, in sovražnik bo moral oditi. Sprašuješ se, kako to? Zato, ker tvoja stanovitnost privleče Mojo ljubezen. Ta pa odplakne vse negativno in te ovije v plašč Božanske varnosti.

26. januar
Nerazrešljivih situacij ni. Svojega mišljenja nikoli ne omejuj le na eno življenje. Samo eno edino življenje – tega ni. Prehodil si že toliko živ-ljenj, da bi to že lahko vedel. Vendar pa posamezna življenja izgubiš iz spomina. To je nujno, da te spomini ne bremenijo ali celo preobremenjujejo. Vselej trdno verjemi, da Moja pravičnost vse izenači, uravnovesi. Nihče ne bo zapostavljen, nihče ne bo imel prednosti. Na svetu ni no-bene nepravičnosti – v celotnem univerzumu je ni. Vzemi si k srcu stavek: čim bolj je nekdo neveden, tem hitreje in ab-solutno bo sodil. Ne verjemi slepo videzu, lahko te temeljito zavede. Raje verjemi: Zame nerešljivih problemov ni. Če ne veš ne kod ne kam, tedaj moli. Moli iz vsega srca, in Jaz ti bom pomagal. Ravno tako danes, kot že v vseh prejšnjih življenjih.

27. januar
Zasvojenosti so danes zelo razširjene. To ustreza sedanji, kali dobi, ki je, med mnogim drugim, zaznamovana tudi z odvisnostmi. Zasvojenosti vselej nakazujejo grozeč propad človeka. Zasvojenosti se vselej začnejo kot čisto majhne, neznatne, končajo pa se velike in grozeče. Na začetku je steklenica v tvojih rokah, nato si ti v rokah steklenice, nazadnje pa sam postaneš steklenica. Najprej pokadiš eno cigareto, nato deset, dvajset in tako naprej. Najprej si ogledaš le petnajst minutna poročila, nato en, dva, tri filme, dokler se od jutra do večera ne ganeš več od televizije. Najprej vzameš eno tableto, nato pet, nato deset in tako naprej. Odvisnosti, gledano v celoti, ne prinašajo nobenega veselja. Vse imajo namreč nekaj skupnega; bolj ali manj omamljajo in slabijo telo in duha. Človek se omamlja, kajti sveta – pogosto tistega, ki si ga je sam želel in si ustvaril! – ne prenese več. Ob tem pa si tukaj na zemlji z namenom, da bi se zavedel in prebudil. Omamljanje pa je ravno nasprotje tega. Če že ne vzdržiš brez opojnih sredstev, pa vsaj poskrbi za svoj odnos do Boga. Ponavljaj ime Gospoda (27.2.), prosi Ga za pomoč. Njegov blagoslov lahko povzroči, da boš kot opojno sredstvo uvidel Njega. In verjemi Mi, On prinaša od vseh zasvojenosti največjo bla-godejnost in srečo.

28. januar
Jaz sem čas. Jaz sem temelj vsega. Čas se pretaka skozi Mene. Jaz sem ustvaril čas, a ostajam nedotaknjen od njega. Čas je v Meni. Vendar pa sem onstran časa. Čas brez Mene ne more obstajati. Jaz pa brez časa lahko. Moj odnos do časa je natanko nasproten, kakor je tvoj do njega; Jaz določam vse, kar se v času zgodi. Nasprotno pa je zate čas vsedolo-čujoča veličina. Čas je določen z mayo - zunanjim svetom. Zato ga lahko imenujemo iluzija. Vendar je tak odnos do nje lahko nevaren. Lahko namreč vodi v lenobo in zapravljanje časa. Tvoje življenje tvori čas. Med rojstvom in smrtjo se oblikuje tvoja usoda. Izkoristi ta čas, ki ti je dan. Ne zapravi nobenega trenutka, ne zapravi nobene sekunde. Vselej imej v mislih: noben trenutek tvojega življenja se ne povrne več. Kar enkrat mine, je za vedno izgubljeno. Enako se dogaja s tvojim življenjem. Če ga zapravljaš, je izgubljeno in se na enak način ne povrne nikoli več. Izkoristi svoje življenje. Bodi dejaven. Bodi srečen. Pomagaj drugim. To je tista pot, na kateri se združita večnost in čas.

29. januar
Svetniki in modreci so molili. Tako sem prišel Jaz. V tem lahko pre-poznaš moč molitve. Ko opravljaš svojo dolžnost in moliš, tedaj izpolnjujem Jaz svojo in odgovarjam nanjo. To predstavlja trdno verigo, ki jo nič in nihče ne more razvezati, raz-biti. V bibliji sem jasno povedal, da sem Bog-Oče. Tako je tudi v hebrej-ščini oče izraz za Boga. Jaz sem tvoj oče. Jaz sem tvoja mati. Jaz sem tvoj brat in tvoja sestra. Jaz sem tvoj začetek, tvoje življenje, tvoj cilj. Ali te je tvoja mati prepoznala, ko te je rodila? Ali te je tvoj oče prepoznal, ko te je držal v naročju? In tvoj partner? Ali se je razveselil in ti dejal: »Zopet si tu!«, ko te je v tem življenju ponovno srečal? Nasprotno pa sem Jaz vsa življenja ob tebi. Jaz sem tista mati. Jaz sem tisti oče. Jaz sem tisti partner. Jaz sem tisti prijatelj, ki se nikoli ne umakne s tvoje strani. Jaz sem tisti Večni, ki je vselej ob tebi. Ki te nikoli ne razočara, temveč ti razočaranja odvzame. Kaj pa je tvoja naloga pri vsem tem? Da sprejmeš te resnice in jih vse bolj in bolj živiš. En človek, ena molitev, en Bog, ena ljubezen.

30. JANUAR
Dandanes telo častite kot Boga. To je sprevračanje realnosti, ki vas je pripeljala do slepe ulice, v kateri ste sedaj. Telo ni Bog, temveč je tempelj Boga. Zakaj častiš kamen, v katerega je vklesano Božje obličje? Raje časti Boga, kajti nanj se nanaša vklesana podoba. Telo je visoko diferenciran stroj. Telo je čudežna stvaritev. Ker v svojem zavedanju niste usmerjeni na odločilne stvari, sem pri-šel Jaz, da bi vas naučil, kdo je Bog, kdo ste vi in kakšen pomen pri-pada vašemu telesu. Na telo glej kot na Božjo besedo, ki je postala meso. Glej ga kot Božji tempelj, ki ga moraš negovati z ljubeznijo, da bo vreden Boga. Ne zamenjuj pa templja z njegovim obiskovalcem, dušo. Vidiš, tako nevljuden si, ko telo enačiš z Bogom oz. z dušo. Najprej zamenjuješ hišo z lastnikom, drugič pa z najemnikom. Tako tudi ni noben čudež, da namesto lastnika, vidiš le zidove.

31. januar
Danes je zadnji dan januarja – tega hladnega meseca. Zimski meseci so vsi hladni. December, januar, februar, marec. Težave s tem svetom imate tudi zato, ker pogosto vidite stvari čisto drugačne, kot so v resnici. Ljubite poletje in bežite od zime, prav tako kot ljubite kavo in se izo-gibate meditaciji. Pri tem pa vas meditacija krepi, medtem ko vam kava jemlje moči. Sonce, surya je v Indiji po pravici čaščeno kot Bog. Sonce je simbol služenja in nishkaama karme; to je delovanje brez pričakovanja sa-dov. Sonce daje, daje, daje. Ne pričakuje zahvale. Nobene protiusluge. Ni-kakršnega darila v zahvalo. Sonce daje, kajti dajanje je vsa njegova bit. Kdor pa je nasprotno preobilno obdarovan, postane len. Narodi, ki so »razvajeni od sonca«, so pogosto leni. Izogibajo se delu, pobegnejo odgovornosti, bežijo od boja za resnico in razvoj. Kdor je len, pa bi vseeno rad napredoval, pride prej ali slej do odločilnega razpotja; bodisi poprijeti za delo bodisi tvegati izgubo sathye- resnice in dharme -poštenosti. Česa te vse to uči? Ne zaupaj videzu. Ne dovoli, da se zapleteš v mayo - v iluzijo. Ne izogibaj se težavam, kajti te le okrepijo. Skozi to lahko živiš v sathyi in dharmi in izkusiš resnično milost.

FEBRUAR
1.februar Bodi previden z vsemi informacijami, ki pridejo do tebe. Stari Rim-ljani so vas prekašali v modrosti. Poznali so pomen informacij. Za vsem, kar so zaznali, so prepoznavali bogove, ki so jih zato častili. Danes pa vi vidite le materijo, kar vas zelo omejuje. Zato se spomni etimoloških korenin besede »informacija«. Izpeljana je iz latinskega glagola informare, kar pomeni »oblikovati znotraj«. Vsaka informacija oblikuje tvojo notranjost. Zato pazi kje, preko koga in preko česa se informiraš. Mnogi imajo radi senzacije, močna čustva in negativnost. Izogibaj se takih ljudi. V tvoje življenje prinašajo le nemir. Iz tega vzroka glej tudi na vse medije z največjo skepso. Skoraj večina jih ni usmerjenih v to, da bi ti omogočale pozitivno preobliko-vanje tvoje notranjosti. Za svojo notranjost skrbi tako, da se držiš Gospoda. In On ti pravi, da je svet dobro ustvarjen. Da se vse »senzacije« tičejo le najbolj zunanje površine, in da sta ti in svet v osnovi sestavljena iz najglobljega miru in sreče. Ali lahko vzdržiš ta mir? Vidiš, to je odločilno vprašanje. To je ves problem.

2. FEBRUAR
Danes se mnogo govori o depresijah. V mnogih primerih depresije izpričujejo zastrašujočo oddaljenost od Boga. So ljudje, ki jih ta bolezen tako zelo prizadene, da so prisiljeni poi-skati strokovno pomoč. To je dobro, kajti pomaga jim naprej in jih obenem uči ponižnosti, ko spoznajo, da sami vsemu niso kos. Tisti, ki si ne poiščejo pomoči, naj se osredotočijo na Boga. Redno naj molijo, meditirajo (25.7.) in ponavljajo Božje ime (27.2.). Poleg tega pa naj Boga prosijo za potrpežljivost in vztrajnost. On bo zagotovo odgovoril na njihove prošnje. Vendar pa se morajo truditi. Prekrižati roke in si misliti, da bo »ljubi Bog že vse rešil«, ni odnos, ki bi jim bil v pomoč. Morajo se sami potruditi za pomoč, ki potem pride od znotraj, iz njihove strani ali pa s strani strokovnjaka. To pomeni, da morajo zagrabiti pomoč, jo uresničiti in biti pripravljeni občutiti, da sem jim Jaz vselej blizu. To je najboljše zdravilo, tudi za depresije.

3. FEBRUAR
Jaz pravim: »Tvoji starši so Bog«, ti pa si misliš: »O Bog! Oni naj bi bili Bog, ob vsem, kar starši prizadejajo otrokom? Kako je to mogo-če?« Ob tem tvojem sklepu prezreš marsikaj. Tvoja mati je lahko bila še tako slaba do tebe, vendar te je devet me-secev nosila pod svojim srcem in ti dala telo. Tako mati kot oče pa sta ti na pot dala tudi dedne dispozicije. Tvoje telo je velika vrednota. Svojim staršem si lahko hvaležen zanj. Lahko so bili še tako slabi, vendar so ustvarili tvojo usodo v tem živ-ljenju. Tudi za to jim dolguješ zahvalo. Bodi hvaležen, vendar se ne navezuj na njih. Če si nenehno jezen na njih, s tem dokazuješ, da si vezan na njih ozi-roma, da ne poznaš povezanosti življenja. Tvoji starši so le »izvršilni organ«. Trpljenje, ki se ti dogaja, pa si zaslužil z dejanji iz prejšnjih življenj. Nihče drug ni odgovoren, razen tebe samega. Zato vse, kar si dobil od staršev in preko njih, sprejmi s hvaležnostjo in se uči iz tega. Gre se namreč le za tebe. Uči, uči, uči se. Prosi Gospoda za vodstvo in še tako težavno otroštvo lahko vodi k čudoviti poti. Vse je pripravljeno zate.

...Nadaljevanje je v papirnati knjigi.

Ovitek knjige Stepski Stephan Doliwa - Sai Baba Govori Zahodu
Ovitek knjige Stepski Stephan Doliwa - Sai Baba Govori Zahodu

Comments are closed.